DIJALOG O IZBORIMA OD MARTA: Dačić i Mekalister postigli načelni dogovor o međustranačkim razgovorima

V. N.

02. 02. 2021. u 21:15

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima biće nastavljen u martu.

ДИЈАЛОГ О ИЗБОРИМА ОД МАРТА: Дачић и Мекалистер постигли начелни договор о међустраначким разговорима

Novosti

U narednih desetak dana biće utvrđene teme, način rada i format - taj načelni dogovor postigli su u utorak predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

Dačić je poručio da bi sve partije trebalo da učestvuju u dijalogu, navodeći da ima stranaka koje su parlamentarne i koje to nisu, kao i onih koje su bojkotovale izbore, a i onih koje nisu prešle cenzus:

- Postoje i stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika. Ukoliko to tako i ostane, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa strankama koje nisu obuhvaćene ovim dijalogom.

U dijalogu će, kao predstavnici EP, ponovo uključiti Knut Flekenštajn i Eduard Kukan. Oni će biti na terenu, u Beogradu, dok će Tanja Fajon i Vladimir Bilčik ostati "vezani" za čitav proces, ali će zbog korone to činiti "na daljinu".

Mekalister je saopštio da bi vlasti u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo da koriste međustranački dijalog kao "konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima vezanim za izborni proces", u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)