NVO TUŽAKALE SRBIJU EVROPSKOJ KOMISIJI: Stigao odgovor koji ih je ućutkao

Tanjug

29. 01. 2021. u 18:17

ŠEFICA Odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Kentri Vent, u pismu upućenom predstanicma NVO u Srbiji, konstatuje da vlasti u Srbiji na posvećen način rade na procesu usvajanja Ustavnih reformi u zemlji i poručuje da će Evropska komisija nastaviti da nadzire ovaj proces i njegovu usklađenost sa evropskim standardima i poreporukama Venecijanske komijije.

НВО ТУЖАКАЛЕ СРБИЈУ ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Стигао одговор који их је ућуткао

Foto P. Milošević

Pismo Ketrin Vent odgovor je na pismo koje su predstavnici NVO u Srbiji krajem prošle godine poslali Evropskoj komisiji navodeći svoju ”zabrinutost zbog nastavka procesa ustavnih preformi u Srbiji.

Vent se u odgovoru zahvaljuje predstavnicma NVO na ”angažamanu i posvećenosti” u ovom procesu i konstauje da ”svaka vlada može i treba da doprinese oblikovanju pravosudnog sistema svoje zemlje”. 

- Prethodna srpska vlada je izradila nacrt, za koji je Venecijanska komisija je utvrdila da je u skladu sa evropskim standardima. Sadašnja vlada je podnela inicijativu novoizabranom Parlamentu na kome je, u skladu sa zakonima Srbije, da odredi sledeće korake i predstavi nacrt teksta amandmana - piše Vent.

Ketrin Vent naglašava da je smislena rasprava o ustavnoj reformi važna  i ocenjuje da su ”srpske vlasti posvećene organizovanju širokog i inkluzivnog procesa konsultacija”.

Šefica Odeljanja za Srbiju u Evroskoj komisiji dodaje da je Narodna skuština Srbije ”slobodna da uspostavi široku radnu grupu, kao što NVO predlaže” i izražava očekivanje da će se pažljivo razmotri ”sva mišljenja zainteresovanih strana, uključujući i tela Saveta Evrope”. 

- Parlament  je taj kojii treba da predstavi tekst nacrta amadmana iza koga mora u potpunosti da stoji - kaže Vent.

Ona zaključuje da će Evropska komisija će nastavitii da nadgleda ovaj proces sa posebnim fokusom na usklađivanju sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni