I ALBANCI BI DA TUŽE NATO : Podneta prva prijava protiv Alijanse koja je u Srbiji koristila osiromašeni uranijum

B. SUBAŠIĆ

21. 01. 2021. u 08:31

И АЛБАНЦИ БИ ДА ТУЖЕ НАТО : Поднета прва пријава против Алијансе која је у Србији користила осиромашени уранијум

Foto V.N.

VIŠEM sudu u Beogradu predata je u sredu prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužbu je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom.

Aleksić zastupa oštećene, narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

 Srđan Aleksić, Foto Z. Jovanović

- Javljaju se da ih zastupam i Albanci sa juga Srbije i sa prostora KiM, koji zasad zahtevaju anonimnost, ali su ogorčeni i spremni da na svim sudovima traže pravdu - rekao je za "Novosti" Aleksić.

- Zastupam i Srbe i Albance, sve ljude koji su zbog NATO projektila oboleli od najteže bolesti, koji ne znaju koliko će još da žive i imaju ogromne troškove lečenja. U zavisnosti od razvoja prvih tužbi, najavilo se još više klijenata iz Metohije gde je municija sa osiromašenim uranijumom najviše korišćena. Tamo je veliki broj obolelih i rađaju se deca se teškim posledicama.

Projektilima posejali zlo

PODACI NATO o, zvanično, 15 tona osiromašenog uranijuma bačenih na Srbiju, kao i lokacijama, stizali su "na kašičicu", tako da ni reakcija države nije bila brza.

- Čišćenje na Jugu Srbije je izvedeno tek 2004-2005, pa je pitanje koliko je uranijuma od 1999. ušlo u dubinu zemlje, brzinom od jedan metar godišnje i koliko ga je ostalo na biljkama koje se koriste za ishranu - kaže Aleksić.

- Zato sada u vranjskom kraju imamo veliki broj ljudi koji umiru od kancera. Naša država je uradila šta je i koliko je mogla. Zato sam predložio da NATO, koji je posejao ovo zlo, treba da ga i počisti.

Tužbe protiv NATO potkrepljene su i medicinskom dokumentacijom i presudama italijanskih sudova u sličnim slučajevima.

- Višem sudu u Beogradu predali smo prvu tužbu protiv NATO, zastupajući oficire, policajce, vojnike i vojne rezerviste koji su 1999. boravili na KiM - kaže Aleksić.

- Želimo da prvi moji klijenti budu kao oni koje je zastupao advokat Tartalja iz Rima. On je dokazao uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i specifičnih kancera kod italijanskih oficira i vojnika u misiji na KiM i izborio 181 presudu u korist svojih klijenata. U prilogu tužbi su nalazi veštaka sudske medicine i izveštaji koji potvrđuju prisustvo i vreme boravka svakog klijenta na određenoj teritoriji koju je NATO bombardovao. Uzročno-posledična veza se jasno vidi, jer je Alijansa sama dala podatke koliko je municije upotrebila, gde i u koje vreme. Pravo na tužbu imaju i porodice preminulih.

Advokat kaže da se bombardovanje Srbije zabranjenom radioaktivnom municijom pravno kvalifikuje kao zločin protiv civilnog stanovništva, jer se posledice delovanja takvih ubojnih sredstava ne mogu kontrolisati.

- Našu tužbu će primiti NATO kancelarija u Briselu i očekujem da će pristati da nadoknade štetu, kad su već priznali da su koristili osiromašeni uranijum - kaže Aleksić. - Uzročnik bolesti je isti i kod italijanskih vojnika i kod naših građana, koji ne smeju da budu diskrimisani. NJima je ugroženo pravo na život, a nijedna alijansa nije iznad toga. Predložio sam kao rešenje i medijaciju, ali ako NATO i to ne prihvati ići ćemo na sve moguće sudove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

deda

21.01.2021. 09:06

Dugo je cekano dase ta agresivna banda optuzi i ostetu ogromnu plati.Oni pricaju o nekoj demokratiji.Laze u koje ni sami neveruju ali nepriznaju.Nema pravde nazalost lazi i same lazi.

milosd

21.01.2021. 13:25

sa albancima i ostalim sacekaj da nam ne miniraju oravdanu tuzbu (culi ste za Trojanskog konja , on nije bio iz Troje vec Ahajski , nego trojanci se ponadali poklonu...)