DŽABA REFORME KAD NAS PRIŠTINA KOČI: Poslanici danas prvi put raspravljaju o izveštaju EK o putu Srbije ka EU

S. S. R. - D. R. Đ.

28. 12. 2020. u 09:27

SKUPŠTINA Srbije raspravljaće danas o izveštaju Evropske komisije o putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i istovremeno usvojiti zaključke kojima se potvrđuje naša evropska orijentacija, bez obzira na zamerke koje su stigle od briselske administracije.

ЏАБА РЕФОРМЕ КАД НАС ПРИШТИНА КОЧИ: Посланици данас први пут расправљају о извештају ЕК о путу Србије ка ЕУ

Foto Tanjug

Kako "Novosti" saznaju, prvoj sednici sa ovom temom prisustvovaće i članovi Vlade. U diskusiji će, najverovatnije, učestvovati premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ministarka pravde Maja Popović, s obzirom na to da je najviše zamerki iz njenog resora - vladavine prava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić u nedelju je podsetio da osim zahteva koji mora da ispuni svaka zemlja kandidat za članstvo u EU, pred Srbijom stoji i specifičan uslov za napredovanje u pregovorima, a to je dijalog Beograda i Prištine:

- Mi možemo koliko hoćemo da napredujemo u reformama, u Izveštaju EK ne piše da je kriva Priština, ili da EU snosi odgovornost za nešto što nije ispunjeno i što nema napretka u dijalogu. Njih to ne interesuje, oni gledaju faktičko stanje.

Prema našim informacijama, u zaključcima koje treba da usvoji parlament konstatuju se ocene iz dokumenta EU, posebno one koje se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija, i poziva se Vlada da održi snažnu dinamiku pregovora, u skladu sa novom metodologijom proširenja.

U zaključcima se pominje i parlament, gde se ukazuje da se već radi na smanjivanju donošenja zakona po hitnom postupku, zbog čega je iz EU do sada stizalo dosta opomena. Skupština će, navodi se, učestvovati u ispunjenju političkih kriterijuma za EU integracije, kao i u postizanju širokog međupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama.

Ovlašćeni predstavnik na sednici biće predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač. Ona za, "Novosti", kaže da kada je objavljen izveštaj u oktobru, još nisu bili formirani vlada i odbor.

- Čim smo oformili odbore, pozvali smo ministarku za evropske integracije i odradili sve da pripremimo prvu ovakvu sednicu na kojoj će biti reči o izveštaju i koji ćemo detaljno razmotriti. Formulisali smo zaključke. Baziraćemo se na tome šta još treba da se uradi - kaže Kovačeva. - Što se tiče parlamenta, treba da povećamo broj javnih slušanja zakona i na tome se radi.

Iz Brisela su sugerisali i da bi više trebalo da se radi na kontrolnoj ulozi parlamenta.

OSMI KONGRES A NE SEDNICA

PRE nego što je počela da obrazlaže propise iz svog resora, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u nedelju da će se truditi da bude kratka, imajući u vidu komentare na dužinu izlaganja zaštitnika građana Zorana Pašalića dan ranije.

- Juče ste opomenuli jednog od predlagača akata da ovo nije Osma sednica komiteta - rekla je Gojkovićeva, ali ju je njen naslednik na mestu predsednika parlamenta Ivica Dačić korigovao, rekavši da nije "Osma sednica, nego Osmi kongres".

- To vi bolje znate, možda ste nekad bili sledbenik koji je učestvovao na Osmoj sednici, ja sam bila običan građanin - odgovorila je Gojkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)