NAPAD SARAJEVA NA "DEJTON" I RS PREKO AMERIKE: Evo šta bošnjaci očekuju od Bajdena

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 12. 2020. u 09:00

НАПАД САРАЈЕВА НА ДЕЈТОН И РС ПРЕКО АМЕРИКЕ: Ево шта бошњаци очекују од Бајдена

Foto Vikipedija

SVE češće potenciranje revizije Dejtonskog sporazuma, a što se može čuti od političara i stranih analitičara, deo je kampanje iz Sarajeva koja je osmišljena u bošnjačkim političkim krugovima.

Naime, pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD dočekana je kao velika prilika da se konačno raspakuje, ali i sahrani "Dejton", a samim tim i Republika Srpska - saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima u Sarajevu.

- Cilj je da se za vreme Bajdenovog mandata započne i okonča priča o "Dejtonu". Bošnjački politički korpus preko raznih satelita, poput analitičara Danijela Servera, lobista u Kongresu i Stejt departmentu, već pokušavaju da promenu sporazuma nametnu kao temu broj jedan nove američke administracije - ističu naši sagovornici.

Prema njihovim rečima, promena bi išla u smeru jačanja unitarne BiH, ukidanja entiteta Republika Srpska i entiteta Federacije BiH:

- Želja Sarajeva je da nova BiH, koja bi se napravila uz blagoslov SAD, bude država bez entiteta sa glavnim gradom Sarajevom. Takva BiH po meri Bošnjaka imala bi u najgorem scenariju nekoliko regija umesto entiteta, a koji ne bi imali nikakve ustavne nadležnosti. Cilj je i uvođenja glasanja jedan čovek - jedan glas, izbor jednog predsednika, jedne vlade i Skupštine.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže za "Novosti" da bošnjački političari od potpisivanja Dejtonskog sporazuma žive u nadi da će on jednog dana biti raspakovan, uz blagoslov međunarodne zajednice i da će BiH postati unitarna država:

- To se neće olako desiti. Međunarodna zajednica je svesna da bi raspakivanje "Dejtona" značilo novu krizu u BiH. Mnogi problemi koji su doveli do potpisivanja sporazuma još nisu prevaziđeni i zato bi Bajdenova politika mogla da bude usmerena na zaštitu "Dejtona", a ne na raspakivanje, kako se nadaju Bošnjaci.

OŽIVLjAVANjE IDEJE

PROFESOR Budimir kaže da do promene "Dejtona" neće doći lako, jer se na međunarodnoj sceni mnogo promenila struktura moćnih sila. On ukazuje i da nije jednostavano usaglasiti promene ustavnog sistema u BiH:

- Sarajevo se oslanja na deo administracije SAD, koja će sada da oživi nakon dolaska Bajdena i koja može u prvi plan da izgura reformu "Dejtona". Za to treba dobiti "zeleno svetlo" zvaničnog Vašingtona, što bi značilo i nove pritiske na RS.

Šolaja ukazuje i da su, kada je potpisivan "Dejton", bila neka neka druga vremena:

- Ne treba zaboraviti da će se, ako započne priča o promeni "Dejtona", pitati nekoliko svetskih sila, među njima i Rusija i Kina, a tu su i Nemačka, Velika Britanija, Francuska. Nisu same SAD vodile pregovore oko "Dejtona", već su tu bile uključene i druge sile. Odnos SAD prema jugoistoku Evrope je sada drugačiji, jer je i međunarodni poredak drugačiji.

Ugrožavanje srpske, pretnja i srbiji

SVAKO ugrožavanje bezbednosti i mira u Republici Srpskoj je ugrožavanje bezbednosti i mira Republike Srbije. Svaka nesreća koja se desi u Srbiji nesreća je i za građane RS. Zato imamo obavezu da sarađujemo, da unapređujemo saradnju i da svakodnevni život građana Srbije i Srpske učinimo bezbednijim i sigurnijim - poručio je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se u Banjaluci sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH i svojim kolegom iz RS Draganom Lukačem.

Foto Novosti

Vulin je ukazao da bi moguće održavanje zajedničke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH bilo dobro za stvaranje međusobnog poverenja, ali i da saradnja različitih oružanih snaga može učvrstiti regionalnu stabilnost.

- Republika Srpska je uvek spoljnopolitički prioritet Srbije. Materijalna pomoć Vlade Srbije prema RS dokaz je da odnosi dve republike nisu isprazne priče, već konkretna saradnja da bi narod u Srpskoj bolje živeo. Svi Srbi biće sačuvani i o njima će se voditi računa, dok Srbiju predvodi predsednik Vučić.

Dodik je izjavio da je sve što Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, čini u pogledu stabilnosti pomaže celom regionu:

- Pozdravljamo takvu spoljnopolitičku orijentaciju Srbije. Veoma smo zadovoljni našim međusobnim odnosima i stepenom saradnje.

Sa kolegom Lukačem Vulin je dogovorio da se dogodine organizuje zajednička vežba specijalnih jedinica na teritoriji Srpske ili Srbije, da se nastavi obučavanje kadrova, kao i razmena svih obaveštajnih podataka o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima koji ugrožavaju bezbednost građana.  S. M.

Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa, kaže za "Novosti", da jedan deo američke administracije, koji je isti od Bila Klintona i ima uticaj na međunarodnu politiku SAD, konstantno potencira priču o promeni Dejtonskog sporazuma:

ADUT Džozef Bajden, Foto AP

- To se dešava, iako se BiH uzima kao najuspešnije diplomatsko rešenje kom su doprinele SAD od završetka Hladnog rata. Promena u Beloj kući, gde sad dolazi Bajden, znači nastavak spoljne politike i ideoloških stavova sličnih politici devedesetih kada je i potpisivan "Dejton".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)