INTERVJU Ministar Novica Tončev: Vratićemo ugled SPS

V. MIJATOVIĆ

24. 11. 2020. u 13:07

IVICA Dačić je dovoljno iskusan da prepozna šta je u ovom trenutku najbolje za partiju i sve njene članove i pristalice. Ono na šta svako od nas mora da se fokusira jeste šta je to što u ličnom osećanju, mišljenju i delovanju može da promeni kako bi u danima koji dolaze mogao da bude bolji i uspešniji.

ИНТЕРВЈУ Министар Новица Тончев: Вратићемо углед СПС

Novica Tončev / Foto Tanjug

Ovako Novica Tončev, dugogodišnji funkcioner SPS sa snažnom bazom na jugu Srbije i novi ministar bez portfelja, komentariše spekulacije da je mesto u Vladi dobio jer je Dačić želeo da predupredi eventualnu pobunu u stranci zbog činjenice da su socijalisti u novoj vladi dobili manje mesta nego u prethodnoj.

Njegov izbor za mnoge je bio iznenađenje, ne samo zbog toga što su ga mediji označavali kao nekoga ko bi mogao da dovede u pitanje Dačićevo liderstvo ili čak da formira novu stranku, već i zbog njegovog tradicionalno lošeg odnosa sa naprednjacima. Komentarišući ovu situaciju Tončev kaže:

- Poslednji izbori su jasan pokazatelj gde se trenutno SPS nalazi i kojim kapacitetima u ljudima raspolaže. O tome koliko je koji socijalista spreman da uradi za partiju i koliko je ko bio angažovan u radu na terenu, govore sami rezultati. Verujem da će nas sve ovo motivisati da povratimo ugled i dostojanstvo kakvo SPS zaslužuje. Kao najpostojanija stranka na ovim prostorima sa neprocenjivim iskustvom kroz turbulentnu političku istoriju Srbije poslednje tri decenije, sa novim mladim ljudima i mudrim starijim kolegama SPS mora da bude neophodan politički subjekt koji aktivno učestvuje u izvršnoj vlasti.

* Često ste ulazili u političke sukobe sa naprednjacima. Da li će to predstavljati prepreku za vašu saradnju sa ministrima iz SNS?

- Često sam imao potrebu da branim istinu i pravdu u Surdulici. Socijalistička ideja kojoj pripadam mi ne dozvoljava da ne reagujem na bilo koju nepravdu koja se dešava ljudima u Surdulici ili na bilo kom drugom mestu. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Surdulica pozvao sam na zajednički rad SPS i SNS odbornika, zanemarivanje različitosti, a isticanje jedinstva u borbi za bolji i kvalitetniji život svih građana i Surdulice i čitave Srbije. To što sam deo tima Vlade me samo više obavezuje da brinem i zaštitim svakog čoveka koji je iz nekog razloga ugrožen i ne može sam da se bori. Vlada je kao dobra reprezentacija, skup različitih pojedinaca angažovanih na različitim pozicijama na kojima mogu da daju najviše od sebe i na kraju zajedno pobede. Povezanost, razumevanje i međusobna pomoć se podrazumevaju.

MORAMO DA OBUČIMO KADROVE

* KOJE su nerazvijene opštine na koje ćete se prvo fokusirati i kako planirate da im pomognete?

- Imperativ našeg delovanja biće stvaranje prilika za rast i razvoj nedovoljno razvijenih opština. Fokus će biti na podršci opštinama koje po stepenu razvijenosti spadaju u 3. i 4. kategoriju, a najveći broj njih je na jugu Srbije. Različiti su izazovi sa kojima se danas susreću lokalne samouprave, od nedovoljno obučenih kadrova do nedostatka sredstava za značajne projekte. Moramo da edukujemo lokalne samouprave da racionalno upravljaju projektima i investiraju u razvojne projekte koji donose pofit i da im pomognemo da lakše dođu do izvora finansiranja.

* Da li će, s obzirom na vaš ulazak u Vladu, odnosi naprednjaka i socijalista u Surdulici i drugim opštinama na jugu zemlje biti bolji nego do sada?

- Mislim da nas je ova godina naučila mnogo čemu, a naročito strpljenju i razumevanju. Bez obzira o kojoj se političkoj opciji ili uverenju radi, verujem da smo svi svesni izazovnog vremena u kojem se kao narod i zemlja nalazimo. Postoje teme u kojima se ne mogu praviti kompromisi i gde nema prostora za kalkulaciju i nadmudrivanje. Razvoj i napredak Srbije kao glavni zadatak Vlade i bolja i sigurnija Srbija za sve njene građane je cilj koji mora da bude ispred svih ličnih potreba i ambicija. Jug Srbije bi trebalo da bude ponosan jer nakon mnogo godina ima ministra u Vladi. Kada uzmemo u obzir da sam zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, a to je nažalost prva asocijacija na opštine na jugu, mislim da je više razloga za zajednički rad na unapređenju svakog aspekta života ljudi sa juga nego insistiranje na neslaganju. Uveren sam da u narednim godinama jug zemlje može biti nosilac ekonomskog i privrednog razvoja.

* Koji su vam osnovni ciljevi na novoj funkciji?

- Osnovni cilj Vlade jeste smanjenje broja nerazvijenih opština. Moj kabinet i ja smo već krenuli sa analizom trenutne situacije i identifikovanjem problema i potreba, a naš glavni zadatak je pružanje podrške u njihovom sagledavanju i rešavanju kako bismo ih osposobili za kvalitetno i efikasno funkcionisanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)