Vučić oštro na kritike EU: Odgovaraću samo svom narodu, krive me što smo kupili "Pancir" i što smo prijatelji Kine

Novosti online

08. 10. 2020. u 18:45

Вучић оштро на критике ЕУ: Одговараћу само свом народу, криве ме што смо купили Панцир и што смо пријатељи Кине

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji sastali su se danas u Beogradu.

Nakon sastanka Vučić i Varheji su se obratili medijima, a u fokusu sastanka su velike investicije Brisela u region zapadnog Balkana.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka naveo da će region dobiti od EU oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi evra preko kroz različite projekte.

- To je ogroman novac, zaista im hvala na tome, i nadam se da ćemo imati podršku za izgradnju puteva i pruga u celoj Srbiji. Žurimo da izgradimo uvek najviše i nadam se da ćemo imati podršku od EU i ubuduće. Sada se gradi put Niš-Merdare. Oni su nam poklonili 40,3 miliona evra. Za nas je još važnija izgradnja pruge Beograd - Sarajevo i Beograd - Šid, to su veoma važni projekti koje radimo sa zemljama EU - rekao je Vučić.

On je istakao da je uvek spreman da odgovara svom narodu na sve optužbe, i rekao da je u ekonomskom aspektu Srbija odlično ocenjena, bolje od većine članica EU.

- Posebno sam kritikovan zato što sam koristio funkciju predsednika da prikupim glasove za stranku tokom izbora, i ja sam spreman da prihvatim odgovornost za sve, ali ćemo o tome drugi put pričati - rekao je Vučić.

Najavio je da Srbija očekuje velike investicije od strane EU, i kaže da je za ceo region dobro da se u Balkan ulaže novac.

- Radujem se i kada naše komšije dobijaju novac. Važan je razvoj regiona. Hvala svima koji su na ozbiljan način radili da se pomogne ovde. Srbija će imati proporcijalno svojoj snazi i veličini veliku sumu novca na raspolaganju, a na to sam posebno ponosan – rekao je predsednik Vučić.

Komesar Varheji je rekao da mu je drago što je u Beogradu, i što napokon može da putuje nakon epidemije korona virusa. On je rekao da u prestonicu Srbije donosi dobre vesti, i rekao je da EU želi više da se uključi u razvoj zapadnog Balkana.

- Želimo da pomognemo celom regionu i Srbiji da izađete kao pobednici iz krize koju je stvorila pandemija. Znate da je to veliki problem, ali smo videli da je Vlada Srbije bila izuzetno fokusirana na borbu sa pandemijom.

On je rekao da EU pokreće investicioni plan vredan 8 milijardi evra, i da u sklopu te pomoći donose i finansijske garancije za sve strane partnere.

- Cilj nam je da što pre stvorimo nova radna mesta i privredni rast, i želimo da stvorimo dobru poslovnu klimu kako bi privukli što više stranih kompanija.

Varheji je naglasio da je za stvaranje dobre poslovne klime neophodan razvoj infrastrukture, i omogućavanje slobodnog protoka robe i usluga.

- Zaista je vreme da krenemo napred, i da sa novim ekonomskim planom razvijemo ekonomiju i dodatno ubrzamo vaš rast i eventualno vas primimo u red članica EU - rekao je komesar.

Tokom odgovaranja na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da ga u izveštaju EU krive zbog mera uvedenih za vreme epidemije, dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, kupovine "Pancira".

- Ja sam insistirao da se kupi "Pancir" i da se Srbija vojno osnaži, ja sam insistirao da se pošalju policijska pojačanja ispred Skupštine. A sada ću da se potrudim da nabavimo još više bespilotnih letelica, iz još jedne problematične zemlje! - naglasio je Vučić, aludirajući na najavljenu nabavku turskih dronova Bajraktar.

On je naglasio da je normalno da ljudi protestuju, ali da nikako nisu dozvoljeni napadi na policiju.

- Policija nije upotrebila ništa dok oni nisu zauzeli zgradu Narodne Skupštine. Niko nije podigao pendrek dok nije izazvan haos na ulicama - rekao je Vučić.

- Potrudiću se da svako pravo građanima Srbije obezbedim i u budućnosti. Znate svi da sam pokušavao da isteram istinu. Pokušavali su da ruše Vladu, ali neka ih, mi radimo pošteno, i ubrzavamo naš put ka napretku - rekao je on.

- Vodio sam se borbom za život, a život je najvažnija stvar - istakao je Vučić na pitanje o korona virusu i pandemiji u Srbiji - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Klopt

08.10.2020. 23:42

Cilj Srbije je da postane ravnopravna clanica EU ali ce i razvijati prijateljske odnose sa Kinom ukoliko proceni da je ta saradnja neophodna za bilo koji segment razvoja.

Mapko

09.10.2020. 06:17

"Srbija sigurnim koracima ide ka ostvarenju cilja i ulasku u EU" Taso, vidi, Srbija nikada nece biti deo EU, iz prostog razloga da ce EU traziti od Srbije da prizna UCK islamisticku-narko dilersku teroristicku tvorevinu. A to ce se desiti, pa "nikada". A inace Turska pregovara sa EU skoro pola veka i dan danas nema Turske u EU. Taso bices svedok propasti degutantne i prljave EU no sto ces biti svedok ulazak Srbije u isti soft-totalitarni savez EU.

Veljkko

09.10.2020. 08:04

Narod te bira, narod podrzava, narod smatra da si dobro radio, borio se i da dobro vodis Srbiju, dosta mi je lekcija od tamo neke EU koja ni posle sest godina nije u stanju naterati Pristinu da ispuni preuzetu obavezu i osnuje ZSO!

Milica

09.10.2020. 08:31

Vucic nema razloga da se pravda ikome, pogovoto ne mrziteljima drzave i naroda, a pritom je godinama unazad radio u korist istog tog naroda i drzave. Nekima nikada nista nece biti valjano.

Slađa

09.10.2020. 08:34

Srbija može da uvaži neke kritike ali pri tom ne treba da odustane od svojih planova i ciljeva ni od prijatelja i saradnika kao što je Kina.

deda

09.10.2020. 08:49

Evropska unija je podmukla njihov cilj je da nas posvadjaju sa Rusijom i Kinom a posle ta sva obecanja ce da budu razmotrena i pronacice jos stotinu razloga za ulazak u EU a jedan od tih je priznavanje Kosova srpske teritorije . Da oni zaista cene Srbiju bila bi ore mnogih primljena u clanstvo. Obecanja ludom radovanja.

Prellee

09.10.2020. 10:04

Smeta im pancir, dobra saradnja sa prijateljskom Kinom.Smeta im jaka Srbija, jaka sa jakim prijateljima.Na Zapadu Srbija ima prijatelja ali mnogo vise neprijatelja. Srbiju su zanemarili a kad Srbija najdje dobro drustvo, dobre partnere, onda im smeta to.Gospodo, pokazite svoje dobre namjere! Prijateljstvo se ne namece silom, nego povjerenjem, ulaganjem, uvazavanjem, a Kina i Rusija to rade.Srbija je djevojka za koju se trebaju otimati, a Srbija ce da bira prijatelje i sebe da stiti.Mnogo puta od tih prijatelja je Srbija napadana, mnogo, cesto i bez razloga.