ZELENOVIĆ PRIGOVORIMA ČUVA FOTELJU: Ne vidi se kraj izbora u Šapcu, a ni zakon nije predvideo kako rešiti situaciju

A. D. - V. M.

08. 10. 2020. u 07:35

GOTOVO četiri meseca otkako su građani Šapca prvi put glasali za lokalni parlament, izbori u tom gradu pretvaraju se u "igre bez granica".

ЗЕЛЕНОВИЋ ПРИГОВОРИМА ЧУВА ФОТЕЉУ: Не види се крај избора у Шапцу,  а ни закон није предвидео како решити ситуацију

Foto A. Delić

Glasanje još nije okončano, čeka se četvrto ponavljanje, a zakon ne propisuje u kojem roku izbori moraju da se okončaju. Zato je atmosfera u gradu sve napetija.

Strasti su dostigle vrhunac nakon poslednjeg kruga, kada su predstavnici stranke ZZS aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića zatražili i četvrtu "reprizu" glasanja na pojedinim biračkim mestima. Istovremeno, kako tvrdi SNS, predstavnici ZZS u Gradskoj izbornoj komisiji odbijaju da odlučuju o prigovorima na dva biračka mesta.

Juče su svi predstavnici ZZS u GIK podneli ostavke i blokirali rad Komisije. Spekuliše se da je sada moguće uvođenje privremenih mera u Šapcu i raspisivanja novih izbora. Moguće je, međutim, i da SNS sada sa "Zapadnom Srbijom", sa kojom su dogovorili saradnju, izglasa novi GIK i dovrši izborni proces.

POLICIJA: NIJE BILO BLOKADE

ISPRED zgrade GIK u utorak su se okupile pristalice naprednjaka koje su zviždale i skandirale "Zeleni, lopove". ZZS tvrdi da su blokirali zgradu gradske uprave i da policija nije reagovala. To je, međutim, demantovao načelnik Policijske uprave za Šabac Zoran Jevđević:

Foto A. Delić

- Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je bilo ko blokirao ulaze zgrade Opštine Šabac.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, zakon propisuje rokove za formiranje vlasti nakon što se izbori završe, ali nema ograničenja trajanja samog izbornog procesa:

- To je pitanje odluka izborne komisije i odluka suda o tome da li se ponavljaju izbori na određenim biračkim mestima.

I Bojan Klačar iz CeSID kaže da nema ograničenja mogućeg broja ponavljanja glasanja u lokalnoj samoupravi:

- Sve to što se dešava ozbiljan je pokazatelj dubokih problema. To bi moralo da rezultira kako razgovorom i dogovorom političkih aktera, tako i zakonskim izmenama kako se takve stvari ne bi događale. Nedopustivo je da izborni proces još nije završen.

U međuvremenu, zbog svega što se dešava, predstavnici naprednjaka u GIK započeli su štrajk glađu. Njih šestoro prenoćilo je u zgradi Gradske uprave. A kandidat za gradonačelnika Šapca iz redova SNS Aleksandar Pajić podneo je juče krivičnu prijavu protiv predsednika GIK Budimira Pavlovića zbog navodnog falsifikovanja glasanja. U SNS tvrde da Zelenović namerno odugovlači izborni proces čekajući novi talas korone, kako bi obezbedio još dva-tri meseca na vlasti.

Zelenović, međutim, negira da je ponavljanje glasanja u njegovom interesu i tvrdi da su izbori sva tri puta pokradeni. On je najavio da će "protiv svih koji su kršili zakon biti podneta krivična prijava". n

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić