SOCIJALISTI U VLADI SA DVA RESORA MANJE? SPS sve bliži nastavku saradnje sa SNS, ali neće zadržati sva mesta

S. S. R. - D. M.

08. 10. 2020. u 09:16

DOK se sklapaju kadrovske kockice u novoj vladi, gotovo je izvesno da će socijalisti i dalje biti u Nemanjinoj 11, ali sa manjim brojem resora nego što ih trenutno vode.

СОЦИЈАЛИСТИ У ВЛАДИ СА ДВА РЕСОРА МАЊЕ? СПС све ближи наставку сарадње са СНС, али неће задржати сва места

Foto arhiva

Oni će, kako sada stvari stoje, umesto sadašnjih pet, najverovatnije dobiti jedno ili dva ministarska mesta manje. U ministarskoj fotelji bi trebalo da ostanu Ivica Dačić i najverovatnije Aleksandar Antić. U tom slučaju lider SPS bi ostao na mestu šefa diplomatije, dok bi Antić dobio drugo zaduženje ako se Zorana Mihajlović vrati u resor energetike.

Datumi završetka formiranja novih institucija još nisu detaljno utvrđeni, ali bi, prema jednoj od opcija, izbor predsednika parlamenta mogao da se nađe na dnevnom redu Skupštine u sredu, 14. oktobra, a već dva dana kasnije, u petak, poslanici bi mogli da glasaju i za izbor nove vlade.

Kako tvrde naši izvori, u timu koji će predvoditi Ana Brnabić, biće značajnih iznenađenja i svežih lica, a gotovo je izvesno da će dva nova ministarstva - resor za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i resor za brigu o porodici, deci i demografiju - voditi kadrovi koji do sada nisu bili u ministarskim foteljama.

Brankica Janković,Foto arhiva

Za poziciju portfelja ljudskih prava pominju se Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, ali i Suzana Paunović, koja vodi Kancelariju za ljudska prava, i Brankica Janković, poverenik za ravnopravnost polova. Za ministarstvo za brigu o porodici konkurišu zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević i poslanica SNS Marija Obradović.

Od "starih" kadrova naprednjaka sigurna mesta u novoj vladi obezbedili su Siniša Mali, Branislav Nedimović, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. Najizvesnije je da će Mali zadržati resor finansija, a moguće je da će dobiti i kabinet potpredsednika vlade. Nedimović ostaje u poljoprivredi, dok za Stefanovića još nije sigurno da li će nastaviti da vodi MUP ili će preuzeti odbranu. Još je neizvesno da li će Mihajlovićeva zadržati građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu ili će preuzeti energetiku, koju trenutno vodi Antić.

ANĐELKOVIĆ: Dobri portfelji

ZA POLITIČKOG analitičara Dragomira Anđelkovića ideja o uvođenju dva nova ministarstva i te kako ima smisla:

- Demografiju treba podići na nivo ministarstva jer je to za Srbiju najveći problem. Kao nacija nestajemo, godišnje u našoj zemlji umre 100.000 ljudi, a rodi se maksimalno 65.000. Dobro je i da se postojeća Kancelarija za ljudska i manjinska prava, koja je prema mnogim ocenama vrlo efikasna, nadogradi u ministarstvo koje bi se, pored ovoga, bavilo i nevladinim sektorom i pokušavalo da političke procese usmeri ka dijalogu.

Dačić je poručio da su socijalisti u više navrata predočili da su spremni da nastave saradnju s vladajućom koalicijom, ali da u konsultacijama s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije bilo reči o personalnim rešenjima unutar nove vlade:

Suzana Paunović, Foto arhiva

- Mandatarka Brnabić će predložiti kabinet i oko toga očekujem dalje razgovore. Do sada su oni bili na opštem planu, izrazili su spremnost za nastavak saradnje, a o njenim modalitetima, podeli u smislu "ti ćeš biti ovo, ti ono" i koliko će biti ministarstava nije bilo razgovora.

Potpredsednica Vlade Mihajlović rekla je juče da očekuje da će vrh naprednjaka uskoro raspravljati o sastavu nove vlade:

Milan Antonijević,Foto arhiva

- Podržala sam predlog Vučića da mandatar bude Ana Brnabić, jer verujem u odluku predsednika stranke čiji sam član. Sa druge strane, mislim da će vrlo brzo tema postati nešto drugo od onoga da li je neko digao ruku ili nije za predlog da Brnabić bude premijer, ili da li je neko dao jednu ili dve ruke za to. Važno je, a time se rukovodi i predsednik Vučić, to da li vlada može da bude efikasna i donosi brzo rezultate. Tu nema emocija, tu smo da radimo za građane.

Izborom Aleksandra Šapića, lidera SPAS, za predsednika Opštine Novi Beograd, delimično je razrešena dilema hoće li i on biti jedan od ministara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)