SA BILO KOG MESTA "GURAĆU" SRBIJU U EU: Suzana Grubješić o mogućem mestu ministarke za evropske integracije

V. MIJATOVIĆ

05. 10. 2020. u 13:30

DVADESET godina se bavim evropskim integracijama, bila sam i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, a od 2014. godine deo sam različitih formi nevladinog sektora.

СА БИЛО  КОГ МЕСТА ГУРАЋУ СРБИЈУ У ЕУ: Сузана Грубјешић о могућем месту министарке за европске интеграције

Foto arhiva

Nastaviću da predano radim na ubrzanju evropskog puta Srbije sa bilo kog mesta, jer duboko verujem da pripadamo zajednici evropskih naroda.

Ovako na pitanje o spekulacijama da bi mogla da postane nova ministarka za evropske integracije, odgovara Suzana Grubješić, saradnica Centra za spoljnu politiku, bivša poslanica i nekadašnja potpredsednica vlade za evrointegracije.

OBNOVLjENO SAVEZNIŠTVO

o KAKO bi potpisivanje vašingtonskog sporazuma moglo da se odrazi na odnose sa Evropom, ali i Rusijom i Kinom?

- Članstvo u EU ostalo je naš ključni strateški cilj, a vašingtonskim sporazumom obnovili smo savezništvo sa SAD. Ekonomska normalizacija odnosa sa Prištinom, "mini-šengen" i dolazak američke razvojne banke mogu da promene "krvnu sliku" regiona. Nije se desio nikakav dramatični zaokret u spoljnoj politici, jer su Srbiji potrebni i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom.

Bez obzira na to sa kojeg će mesta nastaviti da se zalaže za približavanje naše zemlje EU, zadatak joj neće biti lak, jer pregovori sa Unijom već mesecima ne mrdaju sa mrtve tačke. Grubješićeva, ipak, veruje da još postoji šansa da, do kraja nemačkog predsedavanja EU napravimo makar jedan korak napred:

Foto arhiva

- Uz ovakav tempo otvaranja (i nezatvaranja) poglavlja, ulazak u EU 2025. godine je teško izvodljiv. Nova metodologija proširenja može da ubrza čitav proces, ali ona nikada nije ni bila problem, već je to bio nedostatak jasne političke volje.

o Podrška građana članstvu u EU odavno ne prelazi 50 odsto. Da li je to posledica unutrašnjih okolnosti ili odnosa Evrope prema procesu pridruživanja i pregovorima sa Prištinom?

- Podrška građana članstvu u EU prevashodno znači podršku predvidljivom i stabilnom okruženju i izlasku iz začaranog kruga niskog dohotka. Jasne poruke, a ne ritualna ponavljanja o "evropskoj perspektivi", i nedvosmislena podrška kompromisu oko kosovskog pitanja, put su ka većoj podršci građana.

o Kakav izveštaj o napretku Srbije ka EU očekujete?

- Izveštaj bi trebalo da bude izbalansiran i realan, jer se na osnovu njega donosi odluka o otvaranju novih poglavlja. Ključne oblasti od kojih zavisi napredak u pregovorima su dijalog sa Prištinom i vladavina prava, tj. reforme koje obezbeđuju nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega