MARATONSKI IZBORNI PROCES U ŠAPCU: Treće glasanje tek 3. oktobra

A. Delić

23. 09. 2020. u 16:37

GRADSKA izborna komisija u Šapcu, na sednici u sredu, donela je odluku da ponovljeni izbori u ovom gradu budu održani u subotu 3. oktobra.

МАРАТОНСКИ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У ШАПЦУ: Треће гласање тек 3. октобра

Foto: A. Delić

Ovo je usledilo nakon što je Upravni sud Srbije naložio da - treći put - izbori budu organizovani na pet, umesto na 20 birališta, kako je šabački GIK prethodno doneo rešenje.

Još jednom, glasaće se na gradskim biralištima u Donjem šoru i Šipurskim livadama i u selima Ševarice, Drenovac i Mača Vranjska.

- Svedoci smo startegije konstantnog odlaganja izbora, ali i prolongiranja zakazivanja sednice GIK-a, što se događa nakon najnovije odluke Upravnog suda. Ovo govori u prilog tome da Nebojša Zelenović očekuje da mu korona ponovo bude saveznik kao i posle junskih izbora - kaže za "Novosti" dr Aleksandar Pajić, kandidat SNS za gradonačelnika Šapca.

Foto: Tanjug

Aleksandar Pajić

Od saopštavanja odluke suda pa do sednice GIK-a proteklo je više od 45 časova, ali bez obzira na odugovlačenja, lokalni izbori, ipak, završeni su na 95 birališta. SNS je do sada, praktično, dva puta trijumfovala (u junu i 5. septembra na ponovljenim izborima na 27 od 100 birališta), i osvojila 28.351 glasova. Po takozvanoj "Dontovoj proporciji" ovo znači da ima 37 od 69 odbornika.

Na pet mesta na kojima se glasanje opet ponavlja pravo glasa ima 5.808 birača. Očekuje se da će lista Nebojše Zelenovića, kao i 5. septembra "preliti" veliki broj glasova na manjinske partnere "Metlu", "Priliku" i Evropsku zelenu partiju, kako bi se ujedinili u istu odborničku grupu protiv SNS.

Međutim, Zelenovićev ZZS nedavno je napustio najveći partner "Zapadna Srbija" dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića, a u Šapcu nije tajna da su upravo oni obezbeđivali glasove manjinskim strankama.

Od manjinskih partija samo je Ruska stranka "u plusu" u odnosu na broj glasova za cenzus, ali i oni su u međuvremenu prišli naprednjacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave