ĐURIĆ: Bela kuća više nije rezervisana samo za Albance

Tanjug

utorak, 15. 09. 2020. u 07:53

ЂУРИЋ: Бела кућа више није резервисана само за Албанце

Novosti

DIREKTOR Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija u Vašingtonu posle mnogo godina obnovila odnose sa SAD na najvišem nivou, istakavši i da potpisani sporazum i najavljeni dolazak Američke koropracije za razvoj (DFC) otvara perspektivu za ozbiljne investicije.

Đurić je u intervjuu za Kurir TV rekao i da je prištinska delegacija kasnila na potpisivanje sporazuma oko 20 minuta zbog, kako je rekao, neslaganja u njihovom timu.

"Nezvanično smo saznali da je jedan od članova vladajuće koalicije smatrao da je sporazum katastrofalan za njih pošto gazi sve što su najavljivali, da će dobiti priznanje nezavisnosti, odbijanje mini šengena... Šta se onda dešavalo i kakvi su telefonski pozivi išli iz Vašingtona ka Prištini, mogu da samo spekulišem", rekao je Đurić.

Dodao je da je srpska delegacija u Vašingtonu dobila prijem na najvišem nivou, dok albanska delegacija nije imala sastanak s predsednikom Donaldom Trampom, što je, kaže, ranije bilo nezamislivo.

"Do sada je za njih bila rezervisana Bela kuća, a Srbi su bili loši momci s kojima se pregovaralo na daljinu preko posrednika. Sada je naša strana imala priliku da otvori vrata Bele kuće i obnovi dijalog sa SAD", kazao je Đurić.

On je naveo da su razgovori u Vašingtonu prvog dana bili na momente dramatični, ali da predsednik Aleksandar Vučić, koji je predvodio srpsku delegaciju, nije kalkulisao i da je jasno stavio do znanja da će odbiti da potpiše bilo šta što je protiv interesa Srbije.

"To je bila filigranska diplomatija u kojoj smo morali smo da radimo tačku po tačku na pitanjima koja su osetljiva za naše prijatelje Rusiju i Kinu, vezano za snabdevanje energetima i komunikacione tehnologije", kazao je Đurić.

Kako je rekao, potom su usledili teški i višesatni razgovori u Briselu, a Evropljani nisu bili oduševljeni svime što su Amerikanci stavili na sto.

"Ali smo najstojali da rešimo neka ozbiljna pitanja za naš narod - pitanje nestalih, položaja raseljenih i prognanih i stvaranja formalnog okvira za ekonomsku saradnju. Uspeli smo da izdejstvujemo obavezu prištinske strane da usvoji Zakon o povratku prognanih, da se uredi njihov socijalni, ekonomski i bezbednosni položaj", rekao je Đurić.

Podsetio je da je u Briselu posle mnogo vremena prvi put otvoreno pitanje Zajednice srpskih opština i naglasio da je vreme da Priština ispuni preuzete obaveze.

Đurić je poručio kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju da se u Prištini ne zanose pričama o međusobnom priznanju.

"Tako ćete samo da potkopate mogućnost da se o nečemu ozbiljno razgovora, jer Srbiji ne pada ne pamet da priznaje nezavisnost Kosova, niti će se tako doći do konstruktivnog rešenja. Nego da se vratimo za sto i vidimo kako da rešavamo praktične probleme na terenu i postepeno gradimo poverenje sprovođenjem postignutih sporazuma", poručio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Veliša

15.09.2020. 08:46

Amerikanci su nam otvorili vrata tako da Srbija je iskoristila taj potez pametno, smatram da trebamo da nastavimo da gradimo još bolju saradnju sa Amerikom jer će to dosta značiti našoj zemlji a ujedno i svima nama.

Perica Savic

15.09.2020. 08:51

Vrata su sad otvorena i ovu sansu treba na sto bolji nacin iskoristiti i vise se ne smemo zamerati Amerikancima jer znamo kako smo prosli u proslosti.

Dejan

15.09.2020. 11:45

Nadam se da će neverne Tome konačno shvatiti da je Amerika promenila stav o našoj državi. Svakako da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti region sigurnijim, još samo da Priština konačno shvati da je i u njihovom interesu da imaju dobre odnose sa Srbijom.

Kosta

15.09.2020. 12:43

Šteta što Tramp nije shvatio na vreme kakav su narod Srbi. Mogli smo zajedno mnogo toga da učinimo i stvorimo na Balkanu lepše mesto za življenje. I što je najvažnije, da obezbedimo trajni mir. Još sve nije nemoguće, zavisi i od Amerike i od nas.

caca

16.09.2020. 06:33

Gospodin Marko Đurić je sve lepo rekao po pitanju Amerike!!!! Svaka čast,jer su Albanci prošlost i njih više niko i ne shvata za ozbiljno!!!