SPOMENICI ILIĆU, SAVČIĆI I PEŠIĆU: Vesić predložio obeležja bivšim čelnicima grada

S. VIDAČKOVIĆ

14. 09. 2020. u 13:45

NEKADAŠNjI prvi ljudi Beograda, Miloš Savčić, Vlada Ilić i Branko Pešić dobiće spomenike u srpskoj prestonici, ukoliko Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvoji predlog koji je uputio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

СПОМЕНИЦИ ИЛИЋУ, САВЧИЋИ И ПЕШИЋУ: Весић предложио обележја бившим челницима града

Foto Fejsbuk G. Vesić

Obeležje Milošu Savčiću trebalo bi da bude na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika, monument Vladi Iliću krasiće Venizelosovu ulicu na Dorćolu, dok će spomenik Branku Pešiću krasiti pešačku zonu ispred opštine Zemun.

Prema Vesićevim rečima, njih trojica su "najzaslužniji i najbolji gradonačenici u 20. veku". On se nada da će Skupština grada prihvatiti njegovu inicijativu i da će Beograd tokom sledeće godine dobiti monumente Milošu Savčiću koji je bio gradonačelnik 1929. i 1930, Vladi Iliću koji je na čelu prestonice bio 1935-1939. i Branku Pešiću koji je našim glavnim gradom rukovodio u periodu od 1964. do 1974. godine.

- Svaki od tih gradonačelnika je na svoj način doprineo razvoju Beograda i vreme je da se odužimo tim ljudima, bez kojih naš grad ne bi bio to što jeste - istakao je Vesić. - Milan Savčić bio je jedan od najbogatijih industrijalaca Kraljevine Jugoslavije, otvorio je rudnik "Trepča", razvio Ulicu kneza Miloša, uložio u dvorski kompleks na Dedinju, zaslužan je za širenje grada prema Senjaku i Dedinju.

U POLICIJU ZBOG GAZELE

- ONO što je zajedničko za ovu trojicu gradonačelnika, osim možda manje za Pešića, jeste da ih savremenici nisu mnogo razumeli - kaže Vesić. - Bilo je mnogo podmetanja, recimo Pešić je morao da daje izjavu u policiji zašto Gazela ima šest traka jer se to tad smatralo rasipništvom, a danas ne bi bilo dovoljno da ih ima 16. Da ne govorim o tome kakvi su bili novinski naslovi kad se gradila "Beograđanka", u kojima je nazivana "crnom udovicom u belom gradu".

U doba gradonačelnika Vlade Ilića, podseća Vesić, sagrađeni su Most kralja Aleksandra, na čijim se stubovima danas nalazi Brankov most i Most kralja Petra, na mestu današnjeg "Pančevca". Tokom mandata Vlade Ilića, tramvaj je povezao Beograd i Zemun, a počelo je nasipanje Novog Beograda. Poklonio je Beogradu zemljište na kom se danas nalazi Zoološki vrt, izgradio ga i kupio životinje, među kojima je i aligator Muja.

- Kada je reč o Branku Pešiću, on je sigurno najuspešniji gradonačelnik Beograda posle oslobođenja - navodi Vesić. - U njegovo vreme izgrađeni su "Beograđanka", Gazela, hotel "Jugoslavija", a kroz prestonicu je prošao auto-put. Pešić je mnogo doprineo tome da se Beograd promeni i postane moderna i uređena evropska prestonica. Ti spomenici, kada budu podignuti, biće spomenici svih Beograđana, zahvalnost tim ljudima za ono što su uradili za naš grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)