APR: Stvarne vlasnike prikazalo 85 odsto obveznika

B. Ca.

11. 09. 2020. u 15:51

AGENCIJA za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je stvarne vlasnike, zaključno sa 10. septembrom, evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85 odsto registrovanih subjekata.

АПР: Стварне власнике приказало 85 одсто обвезника

Foto: Tanjug

Među njima je najviše privrednih subjekata - 87,31 odsto, ispunilo ovu zakonsku obavezu, a zatim slede ustanove sa 83,19 odsto, zadužbine i fondacije - 82,39 odsto, dok je procentualno najmanje udruženja, 77,25 odsto, koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.  Agencija je 4. septembra poslala notifikacije na približno 6.000 imejlova registrovanih subjekata, čije su elektronske adrese registrovane u bazama podataka APR-a, sa obaveštenjem za svakog pojedinačnog obveznika koji još nije uneo svoje podatke u Centralnu evidenciju da treba da ispuni ovu zakonsku obavezu. 

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je da bi se usglasili domaći propisi sa evropskim zakonodavstvom i unapredio postojeći sistem otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Podaci se objavljuju na internet stranici, odnosno portalu Agencije, kako bi drugi bili upoznati sa podacima o stvarnim vlasnicima. U suprotnom, Agencija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta ako utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)