KOMPROMIS ZA KIM I "PEČAT" NA IST RIVERU: Detalji prijateljskog razgovora Vučića i Putina

D. R. ĐORĐEVIĆ

11. 09. 2020. u 10:00

PREDSEDNICI Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razmotrili su rešavanje kosovskog problema, a predsednik Rusije potvrdio je nepromenjenu poziciju njegove zemlje o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

КОМПРОМИС ЗА КИМ И ПЕЧАТ НА ИСТ РИВЕРУ: Детаљи пријатељског разговора Вучића и Путина

Arhiva Novosti

Sa ruske strane visoko je ocenjen lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

Ovo je juče saopšteno iz Kremlja posle telefonskog razgovora lidera Rusije i njegovog srpskog kolege koji je trajao duže od pola sata. U prijateljskom i srdačnom tonu dvojica lidera fokusirala su se na minuli sporazum Beograda i Prištine u Beloj kući, kao i na pregovore koji su vođeni u Briselu. Takođe, bilo je reči i o ekonomskim odnosima, ali i o energetici. Tačnije, o odredbi vašingtonskog dokumenta koji se tiče diverzifikacije energenata, odnosno zahteva da Beograd kupuje tečni naftni gas od Amerikanaca.

PRIZNANjE VULINU ZA OSTVARENU VOJNOTEHNIČKU SARADNjU

SRBIJA može da se osloni na pomoć, podršku i razumevanje Rusije na polju vojnotehničke saradnje, ali i u drugim sferama - rekao je Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, koji je juče ministru odbrane Aleksandru Vulinu uručio Spomenicu direktora Federalne službe Ruske Federacije za ostvarenu vojnotehničku saradnju.

Bocan-Harčenko istakao je da bilateralna saradnja na vojnotehničkom polju predstavlja visoki nivo poverenja, što je neotuđivo od naših odnosa bratskog prijateljstva između Rusije i Srbije.

- Vojnotehnička saradnja Srbije i Rusije je dokaz i međusobnog poverenja, i koliko verujemo u zajedničku budućnost - naveo je Vulin.

Ruska priznanja uručena su i pomoćniku ministra odbrane Nenadu Miloradoviću, komandantu RV i PVO general-majoru Dušku Žarkoviću, generalnom direktoru "Jugoimport-SDPR" Jugoslavu Petkoviću, kao i načelniku Odeljenja za Evropu i Ameriku "Jugoimport-SDPR" Miroslavu Mijatoviću.

Prethodnica njihovom telefonskom razgovoru bio je niz turbulentnih događaja, zgusnutih u svega nekoliko dana, a koji se mogu reflektovati i na odnose Beograda i Moskve. Poslednji je odluka Beograda da zbog pritisaka iz EU prekine vojne vežbe sa partnerima i na zapadu i na istoku, što se odnosi i na Moskvu.

Kremlj je po završetku razgovora Putina i Vučića, saopštio da su dvojica predsednika "naglasila spremnost za dalju tesnu saradnju kada je reč o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima", a portparol ruskog Predsedništva Dmitrij Peskov pojasnio je da odlaganje vojnih vežbi Srbije "ne smatra posledicom pritisaka zapadnih zemalja" i da to nije bila tema jučerašnjeg razgovora. Dodao je i da Moskva poštuje odluku srpskih vlasti.

I sa Andrićevog venca je rečeno da su dvojica sagovornika potvrdila da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju.

- Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije - naglasio je predsednik Vučić.

On se Putinu zahvalio na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu. Putin je, kako je preneto, rekao da će RF pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina