RAZGOVARALI I O SRBIJI: Revizija Šengenske liste, odluka do kraja nedelje

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

31. 08. 2020. u 21:34

EKSPERTI EU razmatrali su u ponedeljak moguće promene na listi zemalja kojima je odobren slobodan ulazak na teritoriju Šengenskog sporazuma.

РАЗГОВАРАЛИ И О СРБИЈИ: Ревизија Шенгенске листе, одлука до краја недеље

Foto: Depositphotos

Prema saznanjima "Novosti" razgovarali su i o Srbiji.

Naša zemlja se najpre nalazila na prvom spisku koji je utvrđen za ulaske od 1. jula, ali je kasnije izbrisana s liste zbog pogoršane epidemiološke situacije. Stanje se u međuvremenu značajno porpavilo, pa je to bila i jedna od tema na sastanku održanom u prostorijama Evropskog saveta u Briselu.

Konačnu odluku bi trebalo da u sredu donesu ambasadori zemalja članica. Ukoliko bude promena na listi, biće pokrenuta tzv. "pisana procedura", što podrazumeva izjašnjavanje evropskih prestonica, i moglo bi da potraje još dan ili dva, što znači da bi zvanično saopštenje moglo da usledi u četvrtak ili petak.

EU ažurira listu na svake dve nedelje, 1. i 15. u mesecu, ali su ovoga puta rokovi malo pomereni, zbog kolektivnih godišnjih odmora u evropskoj administraciji.

Princip prema kome se povode u Briselu je da bude dozvoljen ulazak građanima zemalja koje se uklapaju u raniji prosek EU, u vreme kada je uvođena ova mera, a to je da imaju manje od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Mnoge zemlje EU su sada daleko od ove statistike. Primera radi, u Parizu ima 130 inficiranih, a u Marselju čak 180 na isti broj žitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine