KAKO JE PAO MILO: Udar na SPC srušio Đukanovića - svi detalji izbornog dana u Crnoj Gori

D. MILINKOVIĆ

31. 08. 2020. u 09:49

REŽIM Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića je pao i on treba da pakuje kofere, u političkom i svakom drugom smislu.

КАКО ЈЕ ПАО МИЛО: Удар на СПЦ срушио Ђукановића - сви детаљи изборног дана у Црној Гори

Foto: D.Milovanović

Ovu poruku poslali su sinoć, sat nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori lideri opozicionih stranaka, pozivajući građane da ostanu kod svojih kuća, kako se ne bi produbljivale podele i sukobi koji mesecima potresaju ovu državu.


Tvrdnju da je došao kraj trodecenijskoj vladavini DPS, ubrzo su potvrdili i preliminarni rezultati. Prema preseku na 89 odsto obrađenog uzorka, koje je objavio Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), DPS je osvojio 34,8 odsto ili 29 mandata, a tri opozicione liste ukupno 42 mandata, što je potrebna većina za formiranje vlade. Opoziciona lista "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 32,7 ili 28 mandata, "Mir je naša nacija" 12,5 odsto, tj. 10 mandata i "Crno na belo" 5,7 odsto i 4 mandata.


Slede Socijademokrate sa 4,2 odsto i tri poslanika. Isto toliko osvojili su i Bošnjaci, a dve albanske liste dobile su po jedan mandat. Cenzus je prešao i SDP i dobio 3,1 odsto i dva mandata. Hrvatska građanska inicijativa nije uspela da osvoji 0,35 odsto, koliko je manjinskim strankama bilo potrebno za mandat.


Za 81 poslanički mandat juče se borilo 11 lista.


Prvi se javnosti obratio Zdravko Krivokapić, nosilac opozicione liste "Za budućnost Crne Gore", koji je rekao da je izlaznost od skoro 77 odsto znak da je posle 30 godina došlo do promena i da je aktuelna vlast izgubila podršku. On je pozvao i manjinske stranke da se pridruže pobednicima, jer je to važno za građenje bolje države:


- Režim je pao. Desila se sloboda. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim", kazao je Krivokapić.


On je rekao da ta koalicija ne želi revanšizam i još jednom pozvao pristalice da ostanu večeras u svojim kućama.


- Crna Gora je podeljena po svim šavovima i ako mi danas ne priužimo tu ruku pomirenja onda je nećemo nikad ni pružiti. Mi vam je pružamo - rekao je Krivokapić.
On je rekao da ova koalicija nudi svim nacionalnim strankama da priđu pobedniku, "ne zato što želimo da imamo bilo koga sa nama nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije".


- Crna Gora je majka svih nas - rekao je on u izbornom štabu. - Molim, kumim sve građane Crne Gore da ostanu u kući da ne nasedaju na moguće provokacije. Pobeda se može slaviti dostojanstveno. Mi ne želimo revanšizam, hrišćani se nikad ne revanširaju, ali svi koji su odgovorni za stanje beznađa u državi moraju da snose odgovornost. Dosta je prevara, nama treba budućnost.


Ukoliko se stranke manjina priključe postizbornoj koaliciji "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo, to bi opoziciji dalo više nego komotnu većinu u parlamentu, dok bi DPS ostao samo sa Socijldemokratama.


Već prvi preliminarni rezultati po zatvaranju birališta pokazali su da je razlika u podršci između DPS - "Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" i opozicione "Za budućnost Crne Gore" tesna, oko jedan odsto i da je na pomolu prava drama. Ali, kako je odmicalo veče brojke su bile neumoljive - opozicionim listama u zbiru je davano 41 do 42 poslanika, što je dovoljna većina za formiranje vlade. Jedna za drugom nizale su se i vesti o gradovima u kojima je Đukanović izgubio - Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica... U Budvi je DPS potučen do nogu, a opozicija je osvojila tri puta više glasova. Đukanović je izgubio u zatvoru u Spužu, a pobedu nije slavio ni u svom rodnom mestu, nikšićkoj mesnoj zajednici Rastovci.


Poslanik koalicije "Mir je naša nacija" Vladimir Pavićević rekao je da je vladajući DPS bukvalno nokautiran u više crnogorskih opština i da opozicija ima istorijsku šansu da razvlasti DPS.


O gradovima koje su pali u pola glasa se govorilo u izbornom štabu DPS, iako su u prvom zvaničnom obraćanju proglasili pobedu. Nela Bukčević Savković posle zatvaranja birališta rekla je da je na osnovu 60 odsto obrađenog materijala ova koalicija osvojila 37,8 odsto i da na osnovu toga može da formira vlast sa tradicionalnim koalicionim partnerima:


- Nije prvi put da čujemo opoziciju da proglašava pobedu odmah nakon zatvaranja birališta.


Glavna bitka tokom jučerašnjeg sudbonosnog izbornog dana u Crnoj Gori vodila se oko izlaznosti, a ona je prevazišla i najoptimističnija očekivanja, budući da je na birališta izašlo 75,9 odsto, ili tri četvrtine upisanih birača, odnosno njih 409.880!
Te podatke objavio je Centar za demokratsku tranziciju odmah po zatvaranju birališta, ukazujući da je na birališta izašlo skoro tri odsto više birača nego na izborima 2016. Veliku izlaznost mnogi su još tokom dana tumačili kao prednost za opozicione liste koje su uoči izbora najavljivale pobedu u slučaju da na birališta izađe više od 65 odsto građana sa pravom glasa.

Veliki odziv građana bio je vidljiv od ranih jutarnjih sati jer su se od otvaranja birališta u većini gradova ispred glasačkih mesta stvarali dugi redovi. Na to su, pored velikog broja onih koji su se odazvali pozivu daglasaju, uticale i epidemiološke mere, zbog kojih je morala da se poštuje distanca između birača.


U Pljevljima je do 16 časova glasalo čak 75 odsto upisanih građana sa pravom glasa. U Nikšiću je izlaznost do 16 bila 71,05, a u Beranama 68,8 odsto.Najmanja izlaznost bila je u sredinama gde je Đukanović do sada tradicionalno imao veliku podršku, a to su manjinske sredine u kojima žive Albanci, Bošnjaci i muslimani i koji su mu donosili prevagu na izborima. Izborni dan protekao je bez većih incidenata, iako su tenzije u Crnoj Gori već mesecima podgrejane, zbogusvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti i protesta i litija za odbranu srpskih svetinja širom zemlje.

Međutim, na biračkim mestimazabeležena su mnogobrojna kršenja izbornog procesa, od verbalnih sukoba, protesta što glasača nema u biračkom spisku, javnog isticanja za koga seglasa, pa sve do zabrane da se ostvari biračko pravo.Tenzije je dodatno podiglo i to što nekoliko sati, u periodu između 13 i 16, nije bilo nikakvih podataka o izlaznosti, iako su se pre togacrnogorski Centar za demokratsku tradiciju i Centar za monitoring i istraživanja, redovno oglašavali o broju izašlih birača.


Po mnogima, na veliku mobilizaciju birača, pogotovo apstinenata, uticale su poruke crkvenih velikodostojnika, mitropolita crnogorsko-primorskogAmfilohija i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, da svi izađu na izbore i glasaju protiv vlasti koja je donela sporni Zakon i upornoinsistira na primeni tog bezakonja.Mitropolit Amfilohije glasao je u ranim jutarnjim satima na Cetinju. Na pitanje "Novosti" očekuje li da Crna Gora posle današnjeg dana bude ista,mitropolit je rekao da očekuje da mir i Hristova ljubav budu sa svim žiteljima Crne Gore, posebno onima koji učestvuju na izborima:

- To je ono što želim i što svima prenosim kao blagoslov Svetog Petra Cetinjskog.Vladika je dodao i da ne veruje da će biti bilo kakvih nemira.

Iako je većina političkih aktera sa birališta poslala poruke da je važno da glasanjeprotekne u miru, aktuelni predsednik Crne Gore i lider DPS, Milo Đukanović, nije propustio da i nakon ubacivanja listića u kutiju oštro napadne Srbijuda se meša u unutrašnja pitanja.

- Tenzije se pokušavaju indukovati sa adresa koje su van Crne Gore. Prošli smo kroz takva iskušenja više puta, tako da ne vidim nikakvu opasnost postabilnost i sigurnost Crne Gore. A ko su te adrese, pokazaće se samo kroz naredne dane. Valjda svi registrujemo taj stampedo koji traje od decembraprošle godine i u kome učestvuje kompletna medijska i politička scena Srbije. Verovatno bismo pincetom sa te scene mogli da pronađemo nekog ko utome ne učestvuje - rekao je Đukanović upitan da li misli i na zvanični Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda