DANAS O OPTUŽNICAMA PROTIV ČLANOVA OVK: Na vidiku procesi protiv terorista?

S.S.R.

24. 08. 2020. u 07:10

SPECIJALNI sud za ratne zločine na KiM treba danas da potvrdi, odbaci ili vrati tužilaštvu optužnice protiv nekadašnjih predstavnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

ДАНАС О ОПТУЖНИЦАМА ПРОТИВ ЧЛАНОВА ОВК: На видику процеси против терориста?

Foto arhiva

To ne znači i da će javnost saznati ko su optuženi, jer sudija za prethodni postupak ima pravo da odluči hoće li svoju odluku obelodaniti.

U pitanju su optužnice podnete 24. februara, ali nije saopšteno ko su osumnjičeni i za koje zločine se terete. Ukoliko javnost danas ne sazna o kome se radi, krajnji rok za objavljivanje, u slučaju da je optužnica podignuta je prilikom prvog pojavljivanja optuženog pred sudom.

ADVOKATI NISU OPTIMISTI

ADVOKAT Toma Fila nije optimista kada je u pitanju Specijalni sud. Prilično je siguran da će sve biti po principu "tresla se gora, rodio se miš". Sličnog je mišljenja i njegov kolega Goran Petronijević, koji "nije ubeđen da će sud krenuti sa potvrđivanjem optužnica i pre očekuje odluke da one budu vraćene na dopunu".

Portparolka Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip objasnila je da je članom 88. Pravilnika o radu suda predviđeno da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta zbog bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka.

Ukoliko optužnica bude potvrđena i predstavljena javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za suđenje.

Inače, više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK dobilo je pozive za saslušanje u Hagu, dok su istražitelji sarađivali sa oko 1.000 svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave