POTERNICE IZGOVOR DA PREKINU DIJALOG: Nove provokacije Prištine, posle predloga Zakona o vrednostima OVK

D. Z. - V. M.

10. 08. 2020. u 08:00

ПОТЕРНИЦЕ ИЗГОВОР ДА ПРЕКИНУ ДИЈАЛОГ: Нове провокације Приштине, после предлога Закона о вредностима ОВК

Pripadnici OVK / Foto EPA

POSLE stavljanja na dnevni red tzv. Zakona o vrednostima OVK, iz Prištine stižu nove provokacije. Ministarka spoljnih poslova vlade u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici Prištine treba da se povuku iz dijaloga sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice za pripadnicima bivše OVK.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji nakratko su privedeni borci OVK Imri Iljazi i Murtez Kastrati, po poternicama Interpola, a na zahtev srpskog pravosuđa. Prištinski analitičar za bezbednost Nuredin Ibiši ocenio je da "progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija", koje ne uspevaju da učlane Kosovo u Inteprol.

Poziv Meljize Stubla na blokadu razgovora sa Beogradom, samo je jedan u nizu poteza Prištine, koji stavljaju klipove u točkove jedva pokrenutom briselskom dijalogu. Neposredno pre toga podigla se bura zbog zakona kojim se, praktično, zabranjuje da bilo ko govori o nedelima terorističke OVK. Osim iz Srbije, osude tog zakona nastavljaju da stižu i iz sveta. Posle predstavnika SAD, Nemačke i Švajcarske, reagovala je i Kancelarija EU u Prištini. Oni su pozvali prištinske vlasti da preispitaju neke od odredaba ovog zakona, koje, kako su naveli, "podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, kao važan element osnovnih evropskih vrednosti i prava".

U objavi Kancelarije EU u Prištini na "Fejsbuku", stoji da će, ukoliko bude usvojen u trenutnom obliku, "ovaj zakon podriti lokalne i međunarodne napore za ojačavanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu".

Donedavni predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun ocenio je da je cilj spornog zakona zabrana govora protiv OVK i da će "taj efekat zastrašivanja doneti određeni rezultat":

- Predlogom zakona poručeno je srpskom narodu, ali i potencijalnim svedocima, da ne govore protiv pripadnika OVK. Videćemo da li će sada neki svedoci promeniti iskaze.

Predsednik Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Srpska lista na KiM morati da se oštro suprotstavi donošenju ovog zakona.

RASPRAVA U ČETVRTAK

UPRKOS protivljenju međunarodnih predstavnika na KiM, predlog zakona o "vrednostima OVK" uvršten je u dnevni red kosovske skupštine na sednici održanoj u petak, a rasprava o njemu biće nastavljena u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Sale

10.08.2020. 08:29

Aha, eno ga sad, pao Srpski narod na teme od straha od šiptarskih "zakona" pa neće ni da zucne više o teroristima. Jel ove u poslednje vreme pregledao neki psihijatar?

ANTE BAN

10.08.2020. 09:42

Ovo znači da pravog dijaloga neće biti sve do promjene stanara u Bijeloj kući =4.11! Kosovarima se s razlogom ne žuri; mogu ovako neograničeno dugo, a Srbija će zbog "zamrznutog konflikta" biti zaustavljena prema E-uniji i Zapadu, što uključuje i razne novčane pomoći!

Dragan

20.08.2020. 13:11

OVA DINASTIJA HARADINAJ BAS NESVATAJU DA SU ONI TERORISTI I TREBA MALO DA SE RASPITAJU ODAKLE SU I KAKO SU DOSLI NJIHOVI DEDOVI NA KOSOVO I METOHIJU. 1981 GODINE SU UBIJALI IZ ZASEDE JUGOSLOVENSKU POLICIJU I NAPADILI SRPSKI ZIVALJ,KRALI STOKU LETINU PRAVO DIVLJASTVO TO SU GENI OD DIVLJIH PLEMANA ARNAUTA KOJI SU ZIVELI NA PLANINAMA PROKLETIJA DOK POVLACENJEM TURAKA NISU SISLI NA KOSOVO I METOHIJU.