BELI ANĐEO IZNAD SAVE PODSEĆA NA STRADANjE SRBA: Evo kako će izgledati ceremonija obeležavanja Oluje

D. M.

utorak, 04. 08. 2020. u 08:23 >> 08:28

БЕЛИ АНЂЕО ИЗНАД САВЕ ПОДСЕЋА НА СТРАДАЊЕ СРБА: Ево како ће изгледати церемонија обележавања Олује

Novosti

OVAJ most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.

Ove potresne reči ispisane su na spomen-ploči, prvom obeležju stradalim Srbima tokom "Oluje", a koju će u utorak na mostu u Sremskoj Rači otkriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Beograd i Banjaluka zajedno će obeležiti 25 godina od ove zločinačke operacije hrvatske vojske, tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000, uz ideju da se na današnji dan u Sremskoj Rači ne govori samo o stradalima u "Oluji", nego uopšte o stradanju srpskog naroda.

Ceremonija obeležavanja nosiće naziv "Oluja je pogrom, otadžbina neće zaboraviti", kako bi se poslala snažna poruka da matica oseća bol svih Srba, ma gde da se oni nalaze.

Svečanost će početi susretom Vučića i Dodika na mostu u Sremskoj Rači, otkrivanjem spomen-ploče i polaganjem venaca. To će, kako je najavio predsednik Vučić, zapravo i označiti izgradnju spomen-parka srpskim žrtvama, čiju izgradnju su dogovorili Beograd i Banjaluka. Vučić i Dodik će se sastati i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejom, koji će održati parastos stradalima u "Oluji", a zatim i besedu.

Sa ranije manifestacije / Foto Tanjug

Nakon toga, trebalo bi da bude pročitan citat iz optužnice u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je operacija "Oluja", u leto 1995, bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine. Posle toga predviđeno je obraćanje najpre Dodika, a zatim i Vučića. Govor bi trebalo da održi i Suzana Bila, slepi svedok progona iz kolone.

Trkulja i stihovi Ćopića

DEO programa biće posvećen recitovanju stihova Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti", gde su Srbi stradali i u Drugom svetskom ratu i pola veka kasnije, tokom "Oluje" i poeme "Stojanka majka Knežopoljka, Skendera Kulenovića, koja je svedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima. Stihove će recitovati glumac Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci Radenka Ševa, dok će dečji hor izvesti "Cveti slave" Vladislava Petkovića Disa, kao svedočanstvo generacijskog stradanja Srba. Za muzički deo programa biće zadužen Slobodan Trkulja, a priče o strašnim stradanjima naših sunarodnika u Hrvatskoj pratiće i zvuci bata koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa, hučanja vetra...

Za razliku od prethodnih godina, kada je 4. avgust, dan početka "Oluje", obeležavan uz prisustvo brojnih najviših državnih zvaničnika Srbije i Srpske, gostiju iz sveta diplomatije, javnog života i velikog broja građana, tokom ovogodišnje centralne manifestacije u Sremskoj Rači neće biti masovnog okupljanja. Ovakva odluka je doneta iz bezbednosnih razloga, zbog situacije sa epidemijom virusa korona.

Ceremonija će zato imati prigodan i bogat kulturni program. Kako saznajemo, između ostalog, gledaoci će u direktnom TV prenosu imati prilike da vide na površini reke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, dok će na nebu iznad biti, takođe hologramski, prikaz Belog anđela.

Uoči obeležavanja crnog jubileja, predsednica RS Željka Cvijanović kazala je da zločinačka akcija hrvatske vojske i policije predstavlja teško stradanje civila i etničko čišćenje koje nikada nije dobilo svoj pravi epilog.

- Nikad niko to nije osudio na pravi način u okviru međunarodne zajednice. Ta akcija je proterala ljude i učinila taj prostor etnički čistim - navela je ona.

Foto S. Kostić

 

Postavljena ploča

Spomen- ploča na mostu u Sremskoj Rači, koja će simbolično biti otkrivena sutra na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj hrtvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", postavljena je večeras. (S. K.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

ByK

03.08.2020. 22:33

Буди се Српство и уједињује, а нека нас се таквих плаше сви, доста је било страдања без криваца, Срби се више неће делити.

Miroslav

04.08.2020. 11:15

Zalost i tuga.Sjecam se kao da je bilo juce,kolone ljudi su se kretale kroz Bijeljinu i RS,narod je pomagao koliko je mogao,ali zauvijek ostaje cinjenica da je sve to moglo proci bez takvih slika,jer je nama Srbima nuđen plan kojim bi dobili drzavu u drzavi i sva prava.Međutim,vođe su htjele drugacije!!! Sve ovo neka ide na njihovu dusu,Amin !!!

Pero

04.08.2020. 15:55

Naj realni bi bilo da Vucic kaze istinu Srbima is Hrvatske zasto Srbija napustila Srbe u Hrvatsku 1995 posto tada je bio na vlast pa zna razloge a ne duguje kako su Srbi uvek zrtve

bole

05.08.2020. 09:40

@Pero - Pero,nebranim gospodina kojeg spominješ ali malo si pogrešio,nije tada bio u vlasti.A drugo,u uslovima kada nemaš (Srbija i celokupbo Srpstvo) ni jednog jedinog saveznika,kada si iscrpljen dugim sankcijama,kada NATO bombardovavši vojsku RS okreće odnos snaga na štetu Srba i kada je RS bila pred padanjem(Padaju redom,Drvar,Petrovac,Grahovo i stižu pred Banja Luku) a USA učestvuje u Oluji protiv Srba i kada se gubi sve, možda je moralo da se žrtvuje jedno da bi se dobilo drugo(RS).Razmisli o tome.

Zoran

04.08.2020. 15:59

Posto je Srbija naterala Srbe is Hrvatske da ratuju protiv Hrvatske red je da mu kaze zasto je ostavio 1995 jer 1995 drzava nista nije uradila za njih nego samo gracani Srbije.