DA SE ZAUSTAVI MRŽNJA PREMA SRBIMA: Najkraća Izjava sećanja do sada

- MISLIMO da je vreme da se nakon 25 godina zločini osvetle i da se osvetli zašto se to dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj nego i za samu Hrvatsku. Mislimo da je nužno da se prestane ismejavati ili prećutati tuđa stradanja. Umesto toga treba početi poštovati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovedaju istinski sveštenici - piše u Izjavi sećanja Srpskog narodnog veća uoči obeležavanje Oluje.

ДА СЕ ЗАУСТАВИ МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА: Најкраћа Изјава сећања до сада

Foto: Tanjug

Ova, trinaesta po redu Izjava sećanja je i najkraća do sada.

- Na 25. godišnjicu operacije Oluja sećamo se strahota rata 1991.-1995. te svih žrtava i svih njihovih stradanja, kako Hrvata koji su stradavali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992. tako i Srba koji su stradavali u ratnom nasilju i progonu u leto i jesen 1995, ali i godinama nakon toga - piše u izjavi krovne organizacije Srba u Hrvatskoj.

- I dok su ratna stradanja Hrvata priznata i ozvaničena komemorisanjima, a progonstva završila povratkom, te mnogi odgovorni Srbi za počinjene zločine nad njima kažnjeni, to se ne može reći za ratna stradanja i progonstvo Srba. Ratni zločini počinjeni prema Srbima retko su kažnjavani, posebno zločini u Oluji i nakon nje. Mesta njihova stradanja obeležavaju i komemorišu samo srpske organizacije, a za državu i državnu vlast ona kao da i ne postoje. Isto je i sa progonstvom gotovo 200.000 Srba samo u Oluji, ne računajući one u Bljesku i u brojnim gradovima Hrvatske izvan ratnog područja.

U Izjavi se navodi da svest o tolikom stradanju Srba ne postoji u Hrvatskoj. ”Svest o potrebi da se iskažu žaljenje i empatija te da se osude zločini godinama se sve više smanjuje, a na njezino mesto dolaze bešćutnost i nehrišćanska ismijavanja, mržnja prema preostalim Srbima, netolerancija prema onome što ih čini različitim od Hrvata i nasilje, bilo verbalno bilo fizičko”.

Srpsko narodno veće tako poručuje da bi se mnogi pitali zašto je to tako kada bi otišlo 200.000 ptica ili da bude posećeno 2000 lipa.

- Ovako pod ratnom pretnjom i protiv svoje volje iz Hrvatske je izbeglo 200.000 duša i ugašeno je gotovo 2.000 ljudskih života, što za vreme Oluje, što mesecima posle nje, mahom onih koji su bili nemoćni da sebe odbrane, a kamoli da nekog napadnu. Uništene su ili devastirane stotine naselja i hiljade kuća, podizane vekovima i generacijama. Svi navodno znaju zašto i niko u tome ne vidi štetu.

Poziva se da se zaustavi mržnja prema Srbima i nasilje i da se u Hrvatskoj počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti.

- Dok tada ostaćemo u mislima kako sa našim stradalim i prognanim sunarodnjacima Srbima, tako i s našim stradalim i prognanim sugrađanima Hrvatima, u isto vreme i u istim mislima na dan sećanja na egzodus prouzročen Olujom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu