ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Kosovo za EU ne bi "menjalo" za 77 procenata građana

V. N.

27. 07. 2020. u 10:38

VIŠE od polovine građana Srbije, tačnije njih 53 odsto, veruje da Vlada neće priznati Kosovo, a čak 77 odsto ne bi podržalo nezavisnost južne srpske pokrajine, zarad bržeg ulaska naše zemlje u EU.

ИСТРАЖИВАЊЕ У СРБИЈИ: Косово за ЕУ не би мењало за 77 процената грађана

Foto I. Radulović

Samo 13 odsto podržalo bi nezavisnost Kosova ako bi nam to omogućilo članstvo u EU, dok je 10 odsto neodlučnih. Tek 27 odsto ispitanika smatra da će Vlada priznati Kosovo, dok petina ne zna da se izjasni.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti, najveći broj ispitanika bi glasao protiv 66 odsto, 14 procenata ne bi izašlo na glasanje, 11 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi devet procenata glasalo za.

To je pokazalo poslednje istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove, u saradnji sa "Ninamedia". Anketa je rađena početkom marta, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Građani su gotovo podeljeni oko toga da li je Kosovo izgubljeno, pa to smatra 42 odsto anketiranih, 46 odsto je suprotnog mišljenja, a 12 procenata neodlučnih. Interesantno je i da je stav da je Kosovo izgubljeno u većoj meri izražen kod mlađih ispitanika, starosti od 30 do 44 godine, kao i onih sa najvišim nivoom obrazovanja i gradskog stanovništva.

Čak 89 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade o KiM, a taj stav u većoj meri su iskazale žene, stariji od 30 godina, ispitanici iz svih regiona izuzev Vojvodine i stanovnici vangradskih sredina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda