VUČIĆ O PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE: Isplatili se napori Nemačke i Francuske

Tanjug

10. 07. 2020. u 20:43

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prštine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

ВУЧИЋ О ПРЕГОВОРИМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Исплатили се напори Немачке и Француске

Foto: D. Milovanović

- Niko ne može da garantuje šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična vest - rekao je Vučić u intervjuu za Rojters, mada nije mogao da precizira kada bi sporazum mogao da bude postignut.

Kosovsko pitanje Rojters inače naziva jednim od "najtežih teritorijalnih sporova u Evropi".

Vučić je nakon video konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem istakao da želi da pomiri Srbe i Albance, koji su još uvek zastrašeni ratovima 90-ih.

- Ne zanima me da li će se to dogoditi za mesec ili dve godine - rekao je Vučić u pogledu postizanja rešenja.

Agencija podseća da je Kosovo nekoliko godina nakon NATO bombardovanja Srbije proglasilo nezavisnost, što Beograd ne priznaje, a što je preduslov za članstvo Srbije u EU, navodi agencija.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju skoro dve godine, nastavlja agencija i dodaje da će se razgovori Vučića i Hotija nastaviti u Briselu, a predvodiće ih šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije