"UZVRATIĆU NA SVAKI UDARAC" Vučić iz NJujorka: Stvari se menjaju iz sata u sat - ja sam borac i boriću se do kraja (VIDEO)

Novosti online

21. 05. 2024. u 18:50

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se direktno iz Njujorka gde je govorio o diplomatskoj borbi na Ist Riveru. On će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

УЗВРАТИЋУ НА СВАКИ УДАРАЦ Вучић из Њујорка: Ствари се мењају из сата у сат - ја сам борац и борићу се до краја (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Vučić je na početku obraćanja rekao da sledi sastanak sa ruskim predstavnikom, a potom i predstavnicima Alžira i Egipta.

- Ovde radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim poteškoćama. Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vesti po pitanju nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Ćutali su sve vreme, ali su se priklonili onima koji su jaki. Biće i onih koji će izdržavi pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu. Jedino što sam obećao ljudima je da da ćem oda se borimo i to neće biti bez rezultata.

- Mnogi koji će da glasaju za, pravdaće se da to rade za naše dobro, pa će da ponove praznu priču kako ti nije kolektivna krivica naroda, a onda očekujte od petka i subote umirivanje situacije "Srbi su nam najveći prijatelji, da nastavimo kao da nije ništa bilo". Ima desetak zemalja koje će tako da postupaju, koji su poslušnici nekih većih. Nemci će otvoriti sednicu Skupštine, paradoks, kako se to dogodi posle Prvog i Drugog svetskog rata, da nam Nemačka sudi svojim uvdonim obraćanjem. Ja ću biti taj koji će da odgovori.

- Kao na traci primam ljude, borim se, biće još razočaranja za nas, ali šta da radite, to je život. Kad vam se žale zemlje koje su 50 puta veće od nas, da su pod pritiskom. Prljavu igru su odigrali crnogorski amandmani. To nije Crna Gora, niko da ne krivi Crnu Goru, oni su samo nečiji potrčko. Mi znamo i čiji, o tome ću govoriti u petak. Precizno ćemo vam reći. Mislili su da smo glupi. mislili su da svako normalan bi prihvatio da ima izgovor pred svojim građanima i da kaže: "Super, sad imamo amandmane da Srbi nisu kolektivni krivci, da Srbija nije kolektivni krivac. I recite da prihvatate to. Izađite pred ljude. Vin vin situacija..." Možda bi oni ubedili sve druge, ali mene nisu ubedili. Da vam objasnim zašto. Zato što su mislili da ću da radim ono što oni rade. Ne mislim o Crnoj Gori, mislim o mnogim zemljama. Da ću da prihvatim ono što mi je lakše i što će da me očuva na vlasti i ono što mi niko neće zameriti nigde. Ja sam doneo odluku, kada sam postao predsednik, da mi je mnogo važnije šta ću da uradim za svoj narod, nego šta ću da radim za sebe. Baš me briga kakve pritiske ću da trpim. Znam da je to prevara, sve što su uradili je prevara, sve im trikove znam. Znam kako su planirani ti trikovi i ko je sve sa kim razgovarao, o čemu ću govoriti dan posle. Ne preostaje nam ništa drugo, već da imamo veru u sebe i Boga, borićemo se do kraja, bez obzira na razočaranja u lažne prijatelje za koje smo uvek sebe uveravali da su nam prijatelji pa nas pomalo iznenade oko Kosova... Više nas makar ne iznenađuju. Hvala ljudima u Srbiji što su se ujedinili kao nikada do sada i to je za mene od velikog značaja. Nikada mi, ovde u centru belog sveta nije bilo teže i komplikovanije, ali nikada se nisam osećao ponosnije.

Kaže da se samo osmehne i okrene kada čuje objašnjenje nekih zemalja zbog čega moraju da glasaju za.

- Jedna mala Srbija mogla je da se suprotstavi po pitanju tako teške teme najmoćnijim silama sveta. Zar mislite da ću ja Nemcima da odćutim i da im se ulizujem? Jel verujete da je to moguće? Jel znate nekoga ko je u ranijem periodu to uradio pred celim svetom? Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti ima. Sve što imam hrabrosti, znanja i snge odgovoriću im. I odgovoriću im istinito. Odgovoriću im, borićemo se. Naš narod nije genocidan narod.

Vučić je i uputio četiri ključna pitanja, na koje Zapad nema odgovor.

- Postavlja se pitanje, zbog čega se donosi rezolucija. Broj dva, koja je namera i ko je donosi. Pod tri, a zašto u ovom trenutku? Pod četiri, hoće li to da ujedini bilo koga, ljude u BiH, u regionu. Ništa nije više podelil oregion od ovakve odluke. Nikad goru odluku niko jije mogao da donese, kao Nemci i Sarajevo. Šta ste postigli time? Šta je rezultat? Šta ćete da radite sutra, otvorili ste Pandorinu kutiju. Kad dođu rezolucije o Jasenovcu, protiv Nemaca? Hoćete tad imati iste principe, ili da to nije u skladu sa međunardnim pravom. Uzvratiću na svaki udarac i da im pokažem da će Srbija da se brani. Srbija ovde brani svoj obraz i slobodu. Mi Srbi se borimo za slobodu.

Na pitanje šta očekuje od Kine, jasno kaže da će Kina biti protiv.

- Mi podržavamo princip jedne Kine, kako god oni budu hteli da reše pitanje Tajvana kao deo svoje teritorije, to je pitanje za njih, a mi imamo poverenje Kine. Kina će uvek imati apsolutnu podršku Srbije po pitanju Tajvana. 

Predsednik je na pitanje novinara komentarisao i to što je pre odlaska u Njujork bio u Hramu Svetog Save.

- Meni nije smetalo kada sam u Skupštini gledao ljude, neki su se krstili, neki su se klanjali, nikada mi nije smetalo ako neko veruje u Boga. Ja nisam neko ko je preveliki vernik i ko svakog jutra ide u crkvu i na liturgiju, ali poštujem crkvu i da verujem u Boga. I otišao sam da se pomolim i da mi patrijarh da snage da se suprotstavimo. Da branimo svoju zemlju, Ako im je to zasmetalo, žao mi je. A to što mi prete, nije problem. Oni se Bogu mole da ja poginem ,a ja se molim za našu Srbiju. Različite su svetinje kojima se molimo. Oni se mole za moju smrt, a ja za život Srbije.

- Nisu oni rezoluciju pokrenuli jer su pametni, već što su hteli da pokažu da će politički da kazne svakoga ko je nezavisan i druga stvar je kako da pokriju sebe oko Gaze, da bi pokazali da nisu antimuslimanski orijentisani,  a da po pitanju toga ništa ne urade. To je vezano i za ondos prema Rusiji.

- Ne mogu da prognoziram, to se menja iz sata u sat. Neće im biti lako, uvereni su da će imati veliku podršku. Ja sam borac i boriću se do kraja. I dalje verujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja, a negde sam već ja ukalkulisao sve koji se nisu javljali da će kao da nas razočaraju. Razočaraće naš narod, ali mene ne mogu da razočaraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu