SNIMAK KOJI MORATE POGLEDATI: "Prijateljska osećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji" (VIDEO)

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:02

PORTPAROLKA kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing objavila je video na Iksu, u kojem su evocirane uspomene predsednika Kine Si Đinpinga prilikom prošle posete Srbiji, ali i susreta sa srpskim zvaničnicima u Pekingu, uz opis "Prijateljska osećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji".

СНИМАК КОЈИ МОРАТЕ ПОГЛЕДАТИ: Пријатељска осећања председника Си Ђинпинга према Србији (ВИДЕО)

FOTO TANJUG/ STR

U dvominutnom videu poređane su fotografije predela Srbije, a potom hronološki događaji kada je predsednik Kine boravio u Srbiji, ali i boravak srpskog predsednika u Pekingu. 

Najpre je postavljen događaj iz 2015. godine kada se Si Đinping sastao sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i kada su položili kamen temeljac za gradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Takođe, u video-snimak uvrštene su fotografije iz 2016. godine kada je Si poslednji put boravio u Srbiji, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine, a tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Uspomenama je dodata i 2017. godina kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Kini. Srbija je bila jedna od 28 zemalja osnivača globalne Inicijative "Pojas i put" 2017. godine, koju je 2013. godine pokrenuo Si Đinping.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

- Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu - istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Svečani doček kineske delegacije predviđen je za danas ispred Palate "Srbija".

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

Petodnevnu turneju kineski lider počeo je posetom Francuskoj 5. maja, danas je u Beogradu, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Dolazak Si Đinpinga poklapa se sa obeležavanjem 25. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1999. godine kada je u NATO udarima poginulo troje kineskih novinara.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku