SRBIJA NE PRIHVATA ULTIMATUME VELIKIH SILA: Vučić u NJujorku o Rezoluciji o Srebrenici

Novosti online

22. 04. 2024. u 19:54 >> 19:59

U SEDIŠNjU Ujedinjenih nacija u Njujorku, stalna Misija Srbije pri UN danas je organizovala prijem za stalne predstavnike država članica UN. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice SB UN o Kosovu.

СРБИЈА НЕ ПРИХВАТА УЛТИМАТУМЕ ВЕЛИКИХ СИЛА: Вучић у Њујорку о Резолуцији о Сребреници

Foto: TV Pink Printskrin

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici,Vučić je rekao da nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutra same BiH već je to odluka koja deli duboko etničke zajednice.

On je izjavio je da će tražiti da se povuče predlog rezolucije o Srebrenici ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i da će otvoriti Pandorinu kutiju

- Način na koji je predstavljen nacrt to je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, donošenje odluka u okiru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koju je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generalnu skupštinu UN. Mi smo stalno i dosledno osuđivali zločine u Srebrenici. Ja sam lično otišao i odao počast žrtvama.

- Politički cilj usvajanja Rezolucija može biti borba protiv procesa suverene države kao što je Srbija koja ne prihvata ultimatume koja dolaze od velikih sila - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin

- 2015. je usvojen kao Međunarodni dan komemoracije genocida, čime je 9. decembar ustanovljen označen na međunarodni dan genocida gde god i kad god je počinjen. Rezolucija je imala 84 kosponzora, uključujući BiH i Srbiju. To pokazuje koliko je ta rezolucija bila inkluzivna bez stvaranja dodatnih razdora.

- Ovaj nacrt Rezolucije ima uski opseg, označavanjem samo jednog strašnog zločina, bez ulaska u širi opseg rata koji se dogodio, gde su počinjeni zločini sa svih strana.  Usvajanje takve rezolucije bi dovelo otvaranju novih rana i nestabilnosti cele regije. Mi želimo da verujemo da to nije cilj onih koji predlažu to. 

- Usvajanje rezolucije će stvoriti dodatnu nesigurnost unutar UN, i nikad neće moći sprečiti dostavljanje predloga rezolucija za različite delove sveta.

- Ne samo da pomenuta Rezolucija neće zalečiti rane, već će samo produbiti tenzije na Zapadnom Balkanu - kaže predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)