VAŽNI SASTANCI ZA SRBIJU: Vučić i danas u Minhenu sa svetskim liderima (FOTO)

Novosti online

17. 02. 2024. u 09:54 >> 15:11

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Minhenu na 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, gde se i danas sastao sa važnim svetskim liderima.

ВАЖНИ САСТАНЦИ ЗА СРБИЈУ: Вучић и данас у Минхену са светским лидерима (ФОТО)

Foto: Instagram

Vučić sa Mercom i Vadefulom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se predsedavajućim CDU Fridrihom Mercom i zamenikom šefa poslaničke grupe Unije CDU/CSU u Bundestagu za pitanja spoljne politike i odbrane, zamenikom člana odbora za spoljnu politiku, EU i odbranu, i izvestiocem za Srbiju u radnoj grupi Unije za Zapadni Balkan Johanom Vadefulom.

- Izuzetno dobar susret sa jednim od najznačajnijih političara Nemačke i liderom najveće nemačke partije @merzcdu i njegovim stranačkim kolegom @jowadephul sa kojima sam razmenio mišljenja o nizu ključnih tema, uključujući regionalnu stabilnost, bezbednost i dinamiku razvoja unutar Evropske unije, ali i Zapadnog Balkana. Istakao sam zajednički interes u rešavanju složenih geopolitičkih izazova današnjice i ponovio da Srbija ostaje ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner koji dosledno daje svoj doprinos stabilizaciji prilika, čime se pozicionirala kao ključni akter u regionu.

Posebno smo razgovarali o ekonomskoj saradnji između Srbije i Nemačke i procesu evrointegracija. Zahvalio sam na kontinuiranoj podršci Nemačke procesu pridruživanja Srbije EU i istakao značaj daljeg jačanja naših ekonomskih i političkih veza i partnerskih odnosa, koji doprinose opštoj stabilnosti i u širem evropskom kontekstu - napisao je predsednik na Instagramu.

Važan razgovor o KiM sa Boreljom i Lajčakom

Vučić se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

- Glavna tema je bila Kosovo i Metohija i Kurtijev pokušaj da u tišini provede etničko čišćenje Srba. Plašim se da EU neće upotrebiti stvarne mehanizme kojima bi primorala Kurtija da odustane od svakodnevnih provokacija i napada na Srbe - napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić sa Janom Borgom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Janom Borgom, predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Republike Malte.

"Dobar i konstruktivan razgovor sa @borg_ian predsedavajućim @osceorg i ministrom spoljnih poslova @MaltaGov

Poželeo sam Malti mnogo uspeha u predsedavanju OEBS-om u godini koja ostaje opterećena narastajućim problemima u brojnim oblastima.

Razgovarali smo o saradnji i doprinosu koji Srbija može da pruži stabilizaciji prilika u Evropi, istakavši da naša zemlja ozbiljno i odgovorno shvata i prati sve izazove u okruženju i da zato dosledno i snažno radi na očuvanju mira u regionu, uprkos brojnim preprekama i poteškoćama.

Govoreći o izborima u Srbiji, istakao sam da su bili demokratski i transparentni, kao i da sa pažnjom očekujemo Konačni izveštaj ODIHR-a. Ponovio sam da sam pozvao Vladu Srbije da ozbiljno sagleda sve preporuke ODIHR i OEBS za buduće izbore, istakavši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom bila izuzetna i značajna za reformski put Srbije, na kojem i dalje ozbiljno radimo.

Još jednom sam naglasio značaj OEBS-a u vreme previranja i velikih izazova sa kojima se suočavaju Evropa i ceo svet, kao i da je neohodno da svi značajni politički akteri udruže snage kako bi se zajedničkim naporima očuvali osnovni principi sadržani u Helsinškom završnom aktu i Pariskoj povelji", napisano je u opisu objave na Instagramu, uz fotografije susreta. 

Vučić razgovarao sa Vang Jiem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem.

- Srdačan susret i odličan razgovor sa kineskim ministrom Vang Jiem @mfa_chn, tokom kog smo se osvrnuli na sva najbitnija globalna pitanja kada je reč o bezbednosti i izazovima sa kojima se svet danas suočava. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine i još jednom potvrdili čelično prijateljstvo naše dve države i naroda.

Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM i sve težih uslova za život u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik sa Zederom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom.

- Odličan i prijateljski razgovor sa @markus.soeder o investicijama i jačanju veza između Srbije i Bavarske. Zahvalio sam mu na dosadašnjoj saradnji i istakao da Srbija ima trgovinsku razmenu sa Bavarskom veću od milijardu i 500 milona evra. Naglasio sam da su ekonomska snaga Bavarske i njegova lična reputacija kao odličnog poslovnog čoveka, uz strateški pristup koji ima u pogledu saradnje, pomogli da se Bavarska pozicionira kao napredno ekonomsko središte Evrope i da time daje primer Srbiji da stvori još dinamičnije i konkurentnije poslovno okruženje i da postane još snažniji ključni igrač u pokretanju ekonomskog uspeha regiona sa fokusom na infrastrukturu, modernu industriju, inovacije, tehnologiju i proizvodnju.

Uskoro, sa najvećim zadovoljstvom, očekujemo posetu @markus.soeder i njegove delegacije Srbiji - napisao je Vučić.

Sastanak sa delegacijom američkih senatora

Predsednik se sastao sa sastao se sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, članicom Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajućom pododbora za Evropu.

- Dug, otvoren i sadržajan razgovor sa senatorima @senatorshaheen @senatorricketts i @chrismurphy. Istakao sam da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa.

Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva.

Naglasio sam potrebu za nastavkom dijaloga u cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM i zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EXPO2027.

Zahvalio sam SAD na podršci koju pružaju Srbiji na #EU putu, kao i našem opredeljenju da nastavimo sveobuhvatni razvoj zemlje u svim oblastima - naveo je predsednik na društvenoj mreži Instagram.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)