REŠENJE ZA KiM U OKVIRU REZOLUCIJE 1244: Oglasio se kineski ambasador o situaciji na Kosovu i Metohiji

Tanjug

04. 02. 2024. u 13:15

AMBASADOR Kine u Srbiji Li Ming izjavio je da je pitanje tzv. Kosova tačka rizika za Balkan i Evropu, zbog čega je političko rešenje tog pitanja i održavanje stabilnosti na Kosovu u interesu svih strana, te da bi do obostrano prihvatljivog rešenja trebalo doći u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 UN, kroz dijalog i bez dvostrukih standarda.

РЕШЕЊЕ ЗА КиМ У ОКВИРУ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244: Огласио се кинески амбасадор о ситуацији на Косову и Метохији

Foto: Tanjug

Li je intervjuu za Politiku rekao da je stav Kine po pitanju tzv. Kosova dosledan i jasan.

Naveo je da Kina črvsto podržava napore Srbije da zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, razume legitimnu zabrinutost srpske strane o pitanju tzv. Kosova i ceni pozitivne napore koje je srpska strana uložila u traženju političog rešenja za to pitanje.

- Pitanje Kosova i Metohije je tačka rizika za Balkan i Evropu, a političko rešenje ovog pitanja i održavanje stabilnosti na Kosovu su u interesu svih strana. Kineska strana smatra da bi u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 dve strane trebalo da dođu do obostrano prihvatljivog rešenja ovog pitanja, kroz dijalog i konsultacije. U tom procesu treba u potpunosti poštovati suvereniet i teritorijalni integritet Srbije i ne bi trebalo da bude dvostrukih standarda - poručio je ambasador.

Primetio je i da je poslednjih godina situacija na severu tzv. Kosova više puta pokazala da jednostrane akcije samo pogoršavaju strahove, podižu tenzije, narušavaju regionalni mir i stabilnost i odlažu konačno rešenje što nije u interesu nijedne strane.

- Kineska strana ohrabruje Evropsku uniju da nastavi da čini pozitivne napore u promovisanju dijaloga između Beograda i Prištine i nada se da će EU igrati konstruktivnu ulogu posrednika, ostati neutralna i nepristrasna i izbegavati preterane pritiske - kazao je Li.

Napomenuo je da je osnivanje Zajednice srpskih opština važan element Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

- Nadamo se da će postojeći sporazumi biti sprovedeni u delo, što će pomoći stranama da izgrade međusobno poverenje i pokrenu dijalog - dodao je kineski ambasador.

Li je u intervjuu, između ostalog, rekao i da Srbija i Kina imaju slavnu tradiciju da su uporno protiv strane agresije, imaju čvrstu volju i odlučnost da brane nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet.

- Moramo nastaviti da stojimo na pravoj strani istorije, čuvamo međunarodni sistem sa UN u svojoj srži, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovne norme međunarodnih odnosa zasnovanje na ciljevima i principima Povelje UN. Moramo čuvati međunarodnu pravičnost i pravdu, suprotstaviti se hegemonizmu i politici moći i raditi zajedno da budemo graditelji svetskog mira, doprinosioci globalnom razvoju i branioci međunarodnog poretka - rekao je ambasador Li.

BONUS VIDEO:

AMBASADOR KINE OTKRIO: Niz manifestacija u Srbiji povodom Kineske Nove godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu Srebrenici