REŠENJE ZA KiM U OKVIRU REZOLUCIJE 1244: Oglasio se kineski ambasador o situaciji na Kosovu i Metohiji

Tanjug

04. 02. 2024. u 13:15

AMBASADOR Kine u Srbiji Li Ming izjavio je da je pitanje tzv. Kosova tačka rizika za Balkan i Evropu, zbog čega je političko rešenje tog pitanja i održavanje stabilnosti na Kosovu u interesu svih strana, te da bi do obostrano prihvatljivog rešenja trebalo doći u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 UN, kroz dijalog i bez dvostrukih standarda.

РЕШЕЊЕ ЗА КиМ У ОКВИРУ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244: Огласио се кинески амбасадор о ситуацији на Косову и Метохији

Foto: Tanjug

Li je intervjuu za Politiku rekao da je stav Kine po pitanju tzv. Kosova dosledan i jasan.

Naveo je da Kina črvsto podržava napore Srbije da zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, razume legitimnu zabrinutost srpske strane o pitanju tzv. Kosova i ceni pozitivne napore koje je srpska strana uložila u traženju političog rešenja za to pitanje.

- Pitanje Kosova i Metohije je tačka rizika za Balkan i Evropu, a političko rešenje ovog pitanja i održavanje stabilnosti na Kosovu su u interesu svih strana. Kineska strana smatra da bi u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 dve strane trebalo da dođu do obostrano prihvatljivog rešenja ovog pitanja, kroz dijalog i konsultacije. U tom procesu treba u potpunosti poštovati suvereniet i teritorijalni integritet Srbije i ne bi trebalo da bude dvostrukih standarda - poručio je ambasador.

Primetio je i da je poslednjih godina situacija na severu tzv. Kosova više puta pokazala da jednostrane akcije samo pogoršavaju strahove, podižu tenzije, narušavaju regionalni mir i stabilnost i odlažu konačno rešenje što nije u interesu nijedne strane.

- Kineska strana ohrabruje Evropsku uniju da nastavi da čini pozitivne napore u promovisanju dijaloga između Beograda i Prištine i nada se da će EU igrati konstruktivnu ulogu posrednika, ostati neutralna i nepristrasna i izbegavati preterane pritiske - kazao je Li.

Napomenuo je da je osnivanje Zajednice srpskih opština važan element Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

- Nadamo se da će postojeći sporazumi biti sprovedeni u delo, što će pomoći stranama da izgrade međusobno poverenje i pokrenu dijalog - dodao je kineski ambasador.

Li je u intervjuu, između ostalog, rekao i da Srbija i Kina imaju slavnu tradiciju da su uporno protiv strane agresije, imaju čvrstu volju i odlučnost da brane nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet.

- Moramo nastaviti da stojimo na pravoj strani istorije, čuvamo međunarodni sistem sa UN u svojoj srži, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovne norme međunarodnih odnosa zasnovanje na ciljevima i principima Povelje UN. Moramo čuvati međunarodnu pravičnost i pravdu, suprotstaviti se hegemonizmu i politici moći i raditi zajedno da budemo graditelji svetskog mira, doprinosioci globalnom razvoju i branioci međunarodnog poretka - rekao je ambasador Li.

BONUS VIDEO:

AMBASADOR KINE OTKRIO: Niz manifestacija u Srbiji povodom Kineske Nove godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!