KURTI OTEO HLEB OD 388 PORODICA: Posledice upada prištinskih specijalaca u enklave na KiM

D. Z. - D. M. S.

06. 02. 2024. u 07:00

OSIM brutalnog uterivanja straha među naše sunarodnike širom Pokrajine, poslednji udar Prištine na metohijske enklave direktno je ugrozio opstanak 388 srpskih porodica.

КУРТИ ОТЕО ХЛЕБ ОД 388 ПОРОДИЦА: Последице упада приштинских специјалаца у енклаве на КиМ

foto privatnna arhiva

Toliko su jurišnici Aljbina Kurtija izbacili naših sunarodnika s radnih mesta, a kojima je plata iz lokalnih samouprava ili zdravstenih ustanova jedini izvor prihoda u tim povratničkim sredinama.

Nakon prošlonedeljnog upada u privremene organe opština Peć, u mestu Goraždevac, Istok (Osojane) i Klina (selo Vidanje), kao i u tamošnje domove zdravlja, Kurti je pokazao da mu je glavni cilj da naš narod po svaku cenu odseče od matične države Srbije. I zato je odlučio da im najpre uskrati pravo na rad, pa su njegovi policajci odneli iz kancelarija sve što im se našlo pod rukom - od dokumentacije, preko stolova i stolica do računara.

Odgovarajući na pitanje "Novosti" šta za naš narod znače lokalne samouprave, predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković, na čijem području živi oko 2.600 Srba i nealbanaca, kaže za "Novosti":

- Bez privremenih organa ne mogu da funkcionišu ni školstvo, ni zdravstvo u Pokrajini po sistemu Republike Srbije. Jer sve nabavke za škole, ambulante i domove zdravlja obavljaju se preko tih organa.

Prema podacima koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u opštini Peć ima 650 Srba, a 192 ih je radno angažovano u lokalnoj samoupravi:

- Zaposlenih i radno angažovanih u lokalnoj samoupravi u opštini Istok je 90, u Domu zdravlja - 44, a ukupno je 540 stanovnika. U Vidanju, u Klini, 62 zaposlenih u upravi, od ukupno 120 stanovnika. U Osojanima ima 90 angažovanih u upravi, a 44 u Domu zdravlja. Svi ti ljudi ne bi imali šansu za opstanak da nema države Srbije i našeg finansiranja.

Šaljući poruku da Srbi neće biti ostavljeni na cedilu, Vučić je naveo i da je na KiM zaposlena 31.831 osoba, a da je 29.115 penzionera. On je ukazao da je Beograd preuzeo i isplatu socijalnih davanja, za šta se svakog meseca izdvaja 350 miliona, a sve kako bi se Srbima omogućili elementarni uslovi za život.

Najnoviji prepadi na Srbe u Pokrajini usledili su odmah nakon odluke Prištine da protera dinar sa KiM. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da zbog svega Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999:

- Očigledno je da Kurti želi da završi srpsko pitanje na KiM bez ispaljenog metka. Da učini život nemogućim za Srbe na KiM, kako severno, tako i južno, da onemogući život, isplatu ličnih dohodaka i da spreči Srbe da opstanu na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Simić, za TV Pink.

Inače, portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je juče da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak radi na povratku dve strane za pregovarački sto, ali da trenutno nije moguće najaviti bilo kakav datum sastanka. On je ponovio da su uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu i "policijska operacija protiv nekih srpskih entiteta" zabrinjavajuće, jer ne doprinose deeskalaciji situacije i apelovao na prištinske vlasti da se uključe u proces konsultacija i izbegavaju jednostrane korake.

Nameravaju da obesmisle ZSO

SIMIĆ je ukazao da Srbi na KiM svih ovih godina opstaju zahvaljujući davanjima Republike Srbije iz njenog budžeta: - To je Kurti vrlo ozbiljno razumeo i onda napravio jedan "fenomenalan" plan za ostvaranje svog cilja. A to je da nema Srba na prostoru KiM ili da ih ostane taman toliko da se formiranje Zajednice srpske opštine apsolutno obesmisli, da to postane ljuštura koja neće nikome služiti, niti će u njoj neko da radi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)