MARINIKIN ŠTRAJK VIŠE NEGO USPEŠAN: Savet Evrope preporučio održavanje postizbornog seminara

Novosti online

19. 01. 2024. u 13:59

ĐILASOVA perjanica Marinika Tepić nakon decembarskih izbora otpočela je štrajk glađu, za koji je pred televizijskim kamerama rekla da ga neće prekinuti dok beogradski izbori ne budu poništeni.

МАРИНИКИН ШТРАЈК ВИШЕ НЕГО УСПЕШАН: Савет Европе препоручио одржавање постизборног семинара

Foto: Printskrin

Iako su se građani pitali kako izbori, koji su se održavali u isto vreme, mogu biti “pokradeni” na jednom nivou, a na svim ostalim, uključujući i republičke i pokrajinske, ne, Tepićeva je ostala pri svom zahtevu za poništenjem samo beogradskih izbora.

Nakon što je volšebno prekinula štrajk glađu, bez imalo odgovornosti izjavila je da je njen štrajk uspeo jer su “međunarodni akteri postali svesni izbora u Srbiji”. Iako međunarodne aktere pre započinjanja štrajka nije ni slovom spomenula, sada je ona, zajedno sa Šolakovim medijima i Đilasovim “nezavisnim” organizacijama, počela da se drži mantre da je štrajk glađu urodio plodom, te da je, kako ona kaže, “vredelo”.

Da je zaista vredelo, potvrdio je, valjda, i Savet Evrope, koji je objavio izveštaj o izborima u Srbiji. Poslednji pasus tog izveštaja, dakle zaključak, preporučuje srpskim vlastima da – organizuju postizborni seminar! Dobro se pročitali.

U izveštaju se navodi da “seminar treba da bude organizovan uz učešće međunarodnih posmatrača, kako bi se razgovaralo o svim načinima za unapređenje pravnog okvira i praksi, u bliskoj saradnji sa međunarodnim organizacijama, kao što su Venecijanska komisija i GREKO”.

Tako da, zaista sa ove distance, štrajk glađu Marinike Tepić doveo je do tektonskih promena na političkoj sceni u Srbiji. Ovo je istorijski trenutak kada međunarodne institucije preporučuju održavanje jednog seminara u Srbiji, kako bi se na otvoren način razgovaralo o svemu što je tištilo Tepićevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (76)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)