OTAC STANIŠA SE POMOLIO ISPRED ZAKATANČENE CRKVE: Sveštenik SPC obišao oskrnavljen hram kod Podujeva

D. Z.

30. 11. 2023. u 21:40

POSLE vesti o provali u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva nadležni parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio je, u pratnji Kosovske policije, ovu svetinju.

ОТАЦ СТАНИША СЕ ПОМОЛИО ИСПРЕД ЗАКАТАНЧЕНЕ ЦРКВЕ: Свештеник СПЦ обишао оскрнављен храм код Подујева

Foto Eparhija Raško-prizrenska

Kako je danas saopštila eparhija raško-prizrenska, sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu.

- Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika. U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćeni u „obredu“ koji je obavljen juče u provaljenom hramu – ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata. Na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao je deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova.

Inače, otac Staniša je paroh prištinski i boravi u konaku hrama svetog Nikole u Prištini.

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Šesta epizoda video-serijala Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić