KAKO JE KISINDŽER GOVORIO O KOSOVU I METOHIJI: Predvideo šta će se desiti nakon NATO bombardovanja

Tanjug

30. 11. 2023. u 10:54

BIVŠI američki šef diplomatije Henri Kisindžer, koji je preminuo u sredu u 101. godini, bio je cenjen u svetu kao jedan od najmudrijih diplomata 20. veka, a tokom bogate karijere, govorio je mnogo i o Zapadnom Balkanu, ocenivši da su Kosovo i Metohija za Srbe "nacionalni hram".

КАКО ЈЕ КИСИНЏЕР ГОВОРИО О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Предвидео шта ће се десити након НАТО бомбардовања

Foto AP

Kisindžer je tako doveo u pitanje američku politiku na Balkanu, rekavši da "ne postoji jasna definicija interesa SAD na Balkanu".

- Evropljani bi trebalo da se bave događajima u svom dvorištu - rekao je Kisindžer, podseća Gardijan. Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar u periodu od 1973. do 1977. godine, rekao je da "ne shvata šta Amerika pokušava da postigne na Balkanu".

- Postoji nešto veoma pogrešno u našoj vojnoj operaciji na KiM. Toliko pogrešno da morate da se zapitate kako je Vašington ubedio saveznike u ideju da stvara neki balkanski mirovni sporazum između dobro naoružanih Srba i etničkih Albanaca, kad nijedna od strana to ne želi - rekao je Kisindžer. On je dodao da "taj konflikt traje već 600 godina".

- Sada mi dolazimo i kažemo da imamo rešenja, a ako ne prihvatite naše rešenje, bombardovaćemo vas. Imam problem sa tim - rekao je Kisindžer 1999. godine. Takođe je govorio da je politika američke administracije prema tzv. Kosovu pogrešna jer bi nezavisno ili autonomno KiM destabilizovalo region, pisao je ranije Vašington post.

- To je zato što kosovski Albanci nastoje da inkorporiraju susedne albanske manjine, uglavnom u Makedoniji, a možda i samu Albaniju - rekao je Kisindžer za vašingtonski list. On je dodao da to nije dobro promišljen potez, "nimalo".

- Plan administracije ne uključuje opcije - šta ako bombardovanje ne uspe, šta ako ne primora jugoslovenskog lidera Miloševića da prihvati mirovne uslove koje je već odbio mnogo puta - istakao je Kisindžer.

Kada je reč o Rambujeu, Kisindžer je ocenio da su Srbi odbacili mirovni sporazum jer su u tome videli uvertiru za nezavisnost tzv. Kosova.

- Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod - ocenio je Kisindžer te 1999. godine za "Njuzvik".

On je rekao da Bosna nikada nije postojala kao država i da je veštačka tvorevina.

- Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, a veštački je stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila - poručio je Kisindžer, prenosi RTRS.

BONUS VIDEO: NAPETO U STEJT DEPARTMENTU - Srpska novinarka postavila Mileru nezgodno pitanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!