ISPUNITE TRI ZAHTEVA PRE OSNIVANJA ZSO: Delegacija Prištine u Briselu ponovo uslovljavala pregovarače iz Beograda

S.S.R.

17. 11. 2023. u 11:56

NA tehničkoj rundi dijaloga Beograda i Prištine glavna tema juče u Briselu bio je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da sve mora biti u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine.

ИСПУНИТЕ ТРИ ЗАХТЕВА ПРЕ ОСНИВАЊА ЗСО: Делегација Приштине у Бриселу поново условљавала преговараче из Београда

Foto: D.Z.

Posle mnogo tenzija na terenu, sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom odvojeno su pričali srpski tim i tim iz Prištine, ali trojnog sastanka nije bilo.

- Više od pet sati smo razgovarali. Došli smo sa 18 članova delegacije koji su eksperti iz različitih oblasti, što govori o ozbiljnosti Beograda. Na dnevnom redu je bio Nacrt statuta ZSO kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO koju srpski narod iščekuje više do deset godina. Razgovori će se nastaviti i zahvalan sam našim ekspretima koji su argumentovano i jasno govorili o Nacrtu statuta u svim delovima, a posebno o onom koji se odnosi na izvršne nadležnosti - prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj, kao i da ZSO finansira Beograd - istakao je Petković i dodao da je naša delegacija razgovarala i sa stručnjacima EU.

Kako je naveo, pričalo se i o energetici, pitanjima nestalih, što su oblasti u kojima se uskoro očekuje određeni napredak:

- Ubeđen sam da kroz dijalog i kompriomisna rešenja jedino možemo da napredujemo. Beograd je posvećen miru i stabilnosti i važno je da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život našim ljudima. Govorili smo o težini sitaucije u kojoj se nalazi naš narod na severu i jugu KiM i da Kurti krši osnovna ljudska prava. Istakao sam i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju imamo na severu sa nelegalnim albanskim gradonačELnicima u četiri srpske opštine.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sa Lajčakom nije razgovarao o nacrtu statuta ZSO, ali je potvrdio da je ZSO bila na dnevnom redu.

- Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma. Sprovođenje ne može da počne bez potpisa, jer nam je potrebna garancija da imamo važeći sporazum, koji nosi obaveze i za drugu stranu. Najvažnija tačka sastanka bila je rasprava o finalizaciji nacrta redosleda Osnovnog sporazuma od 17. februara i aneksa za njegovu implementaciju od 18. marta. Lajčak nam je tokom prošle nedelje doneo novi nacrt, koji prvi put uvodi potpuni paralelizam u primeni sporazuma - naveo je Bisljimi.

Politički analitičar Miloš Laban izjavio je juče da brojnost srpske delegacije za pregovore u Briselu govori o ozbiljnosti namere Srbije da se problem na KiM reši na jedan zadovoljavajući način i za srpsku, ali i za drugu stranu.

- To je dokaz dobre volje. Međutim, lično ne spadam u optimiste da druga strana želi bilo kakav dogovor. Oni se ponašaju ultimativno, na terenu je srpski živalj izložen raznim neprijatnostima, čak i progonima. Hapse se ljudi pod optužbama da su počinili nekakve ratne zločine, što je sumnjivo - rekao je Laban i dodao da ne veruje da će doći do nekih promena, jer "SAD nisu svemoguće i ne mogu da utiču na ekstremiste koji ne poštuju autoritet".

Makron: Bez novih sukoba

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron rekao je juče da se nada da će Beograd i Priština postići sporazum i isključio je mogućnost ponavljanja sukoba na tzv. Kosovu. On je studentima u Lozani govorio o situaciji na Balkanu, ali i tenzijama na KiM.

- Tenzije su se sada malo smirile. Nadam se da će lideri Kosova i Srbije prihvatiti izrađeni plan koji pomaže u deeskalaciji situacije i postići sporazum - rekao je Makron, koji je izrazio bojazan od etničko-religijskih sukoba koji se razvijaju u različitim regionima sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!