OD SVIH PROIZVODA NA KiM, SRBIMA JE NAJSKUPLJA SLOBODA KOJA NE MOŽE DA SE KUPI: Kurtijeva blokada opustošila rafove u prodavnicama

Novosti Onlajn

06. 10. 2023. u 16:15

NAKON blokade koju su u junu uvele tzv. kosovske vlasti, srpske robe gotovo da više nema u prodavnicama u srpskim sredinama na jugu KiM, rafovi su poluprazni, a trgovci su primorani da robu kupuju od lokalnih dobavljača koja je, znatno skuplja, a lošeg kvaliteta.

ОД СВИХ ПРОИЗВОДА НА КиМ, СРБИМА ЈЕ НАЈСКУПЉА СЛОБОДА КОЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ: Куртијева блокада опустошила рафове у продавницама

Foto: Novosti

Od 14. juna kada je tzv. kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe zalihe koje su se zatekle u prodavnicama potrošene su.

Miljana Čanović iz Gračanice kaže da se teško navikava na nove cene i proizvode lošeg kvaliteta. 

- Da, nestašica se oseća još od kada su zabranili uvoz srpskih proizvoda, a sada su stvari dodatno pogoršane. Oseća se nestašica što se tiče prehrambenih proizvoda, ali i kada je reč o lekovima. Nema onih proizvoda na koje smo navikli i sada smo primorani da kupujemo ono što nam je na raspolaganju, a što je daleko nižeg kvaliteta. Oseća se i vidi da potrošačka korpa nije kao što je pre bila, nije isti iznos cena na koji smo navikli u proteklom periodu, međutim, moramo da se navikavamo na novo stanje - rekla je Čanović.

I Nebojša Arsić iz Dobrotina primetio je prazne rafove u prodavnicama.

- Primetio sam da robe ima manje, čini mi se da su i rafovi nešto prazniji. U svakom slučaju osećaju se nestašice. Čini mi se da je roba i skuplja, ne znam u procentima koliko je to više, ali neki moj lični utisak je da je skuplje - rekao je Arsić.

Pored srpskih proizvoda, Zorica Velić primetila je da povremeno ne stiže ni gotovina. 

- Velika je nestašica, ne samo robe, već i novca. Danas sam saznala da je stigla određena količina novca u banku i poštu. Od proizvoda mi najviše nedostaje sloboda, to je najskuplji proizvod. Sloboda je najskuplja i ne može da se nađe i da se kupi, jedino može da se ima i da se ostvari - rekla je Velić.

Građane posebno zabrinjava i to što u apotekama nema pojedinih lekova.

- Evo baš lekova koje pijem, nakon operacije glave koju sam imao, ovde nema. Kako ću i šta ću dalje, ne znam. Imam nešto zaliha, a ne smem da dođem u situaciju da ostanem bez terapije. Odem u apoteku, kažu, 'nema, idite u Srbiju i kupite'. Najbitniji su lekovi, oni su važniji i od hrane i vode, bez hrane se može, bez lekova ne - rekao nam je Ivica Smajlović.

Na nestašicu lekova, vakcina za bebe, sanitetskog materijala upozoravaju i lekari koji strahuju da ukoliko se zabrana nastavi može doći do humanitarne katastrofe.

BONUS VIDEO: POSLE UBISTVA SRBA NA KOSOVU - Ujedinili se svi srpski navijači

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)