NATO ŠALJE DODATNE SNAGE NA KOSOVO I METOHIJU: Zbog aktuelne situacije

Tanjug

29. 09. 2023. u 14:42

SAVET NATO-a odobrio je slanje dodatnih snaga na Kosovo i Metohiju zbog aktuelne situacije, saopštila je danas Severnoatlantska alijansa.

НАТО ШАЉЕ ДОДАТНЕ СНАГЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Због актуелне ситуације

foto kfor

"Od maja smo pojačali prisustvo snaga KFOR-a. Samo u jučerašnjem danu, Savet NATO-a je odobrio dodatne snage zbog aktuelne situacije", navodi se u saopštenju.

Savet NATO-a danas je održao sastanak na kojem je razmotrena situacija na KiM, a članice Alijanse su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na severu. Kako je saopštio generalni sekretar NATO-a, misija KFOR-a održava vidljivo i aktivno prisustvo širom teritorije Kosova, navodi se na sajtu Alijanse.

"Mi ćemo uvek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom", dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, uvek će se preduzimati sve mere kako bi komandant KFOR-a imao sve neophodne resurse i fleksibilnost neophodnu da misija ispuni svoj mandat.

"Spremni smo da učinimo dodatne izmene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama", navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i diplomatskom zajednicom.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se reše bitna pitanja i postignu rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu", zaključuje se u saopštenju NATO-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub