NEMAČKA TRAŽI DODATNE AKCIJE OD PRIŠTINE: Da prestanu sve policijske akcije u blizini opština na severu KiM

Tanjug

04. 09. 2023. u 22:37

NEMAČKA traži dodatne akcije kako bi se obezbedio napredak u deeskalaciji situacije na severu KiM, saopšila je danas ambasada te zemlje u Prištini.

НЕМАЧКА ТРАЖИ ДОДАТНЕ АКЦИЈЕ ОД ПРИШТИНЕ: Да престану све полицијске акције у близини општина на северу КиМ

foto d.z.

-Nemačka ambasada pozdravlja prve mere koje je pokrenula vlada tzv. Kosova kao deo procesa deeskalacije i traži od vlasti da održe ovaj pozitivan momentum. Međutim, potrebne su dodatne akcije koje su opisane u saopštenju od 3. juna, da bi se obezbedio nesmetan napredak procesa, poručeno je iz nemačke ambasade, a prenosi Koha.

U saopštenju na koje se poziva ambasada, navodi se da tzv. Kosovo mora da odmah prestane sve policijske akcije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM.

-Načelnici opština moraju privremeno da obavljaju svoje dužnosti u objektima koji nisu u opštinskim zgradama. Trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u četiri opštine i organizovati ih na potpuno sveobuhvatan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima, navodi se u tom saopštenju.

Ambasada Nemačke nije navela koji projekti su obustavljeni u okviru mera uvedenih protiv Prištine.

-Što se tiče neophodnih koraka za smanjenje tenzija na severu Kosova, ostaje na snazi izjava od 3. juna 27 zemalja EU. S tim u vezi, Nemačka podržava privremene mere koje je EU objavila 14. juna. Nemačka savezna vlada je više puta tražila od tzv. Kosova i Srbije da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju situacije i da se brzo ponovo posvete radu na sprovođenju Sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, poručeno je iz ambasade.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja