NEMAČKA PREKO RS POKAZUJE "MIŠIĆE": Berlin uveliko povlači poteze da ojača uticaj u regionu

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 08. 2023. u 11:29

GOTOVO horski poziv nemačkih medija - u kojima se kritikuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srpske Milorad Dodik i skeniraju veze sa Rusijom - da se Berlin aktivnije uključi u dešavanja na ovim prostorima zapravo je svojevrsna agenda koju ta država uveliko sledi. Rešena da izađe iz polusenke Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, čiji su pipci uveliko raspleteni po Zapadnom Balkanu, Nemačka sada svoje mišiće pokazuje preko Republike Srpske, računajući da bi slična formula mogla da se primeni svuda, a posebno tamo gde su Srbi.

НЕМАЧКА ПРЕКО РС ПОКАЗУЈЕ МИШИЋЕ: Берлин увелико повлачи потезе да ојача утицај у региону

Foto: Shutterstock/canadastock

Kako ukazuju sagovornici "Novosti", Banjaluka je izabrana za glavnu metu Nemačke na Balkanu, a naruku im ide to što na poziciji visokog predstavnika u BiH sedi njihov državljanin Kristijan Šmit, kojeg ne priznaje RS. On je već doneo niz mera direktno uperenih protiv Srpske koja uporno insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma, nametnuo je zakone koji omogućavaju progon njenih čelnika, a uz sve to Nemačka se "osvetila" i napuštanjem važnih projekata u RS.

Na Zapadu su odavno shvatili da su udari na naše sunarodnike u okolnim zemljama mehanizam preko kojeg pokušavaju da poljuljaju poziciju Beograda i predsednika Aleksandra Vučića, posebno u periodu trenutnih vrlo komlikovanih međunarodnih izazova i dok se rešavanje kosovskog pitanja stavlja u prvi plan. Aktivirani su gotovo svi mehanizmi pritisaka, čak i izmišljotine o navodnom sukobu Vučića i Dodika, koje se plasiraju po potrebi. A nema sumnje da mnogima smeta jasna poruka koju lideri Srba stalno šalju: jedinstvo naroda je ključno za odbranu.

Dodik je istakao da narativ o BiH i regionu, koji se neguje u nemačkoj štampi, nije mnogo odmakao od onog iz devedesetih godina i raspada Jugoslavije, u čemu je Nemačka imala najvažniju ulogu:

- Danas, 30 godina kasnije, opet dobri i loši momci, ovoga puta po osnovu odnosa sa Ruskom Federacijom. Na zahtev SAD, Nemačka je aktivno u ratu Rusa i Ukrajinaca, protiv Ruske Federacije, i to učešće i posledice jednom će morati da objašnjava svom narodu. Mediji će tada morati da pojašnjavaju zašto su o tome ćutali, a na dnevnom redu su držali druge, za nemačko društvo manje važne teme. Zanimljivo je da se nemačka štampa ne bavi državama Zapadnog Balkana kao suverenim zemljama u kojima bi trebalo da odlučuju oni koji su birani na izborima. Bave se lažnim visokim predstavnikom koji je nelegalno u BiH i potencijalnom okupacijom Balkana od Nemaca.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da je neverovatno koliko se zvanični Berlin odjednom tako aktivno uključio u osporavanje prava Srba, bilo gde da se nalaze u regionu.

- Ne radi se samo o Republici Srpskoj, već i o Crnoj Gori, Srbima na KiM, ali očigledno je Berlin kao glavnu metu naciljao RS. Izgleda da je procena Berlina da bi rušenjem RS sve drugo srpsko popadalo kao kula od karata u regionu. Svi politički lideri RS su već targetirani i pokušavaju da ih onesposobe da politički deluju. Ipak, Berlin zaboravlja da se RS u mnogo lošijem međunarodnom okruženju borila i naterala one koji su je bombardovali da u Dejtonu potpišu njen suverenitet, granice i ustavni kapacitet - ističe Stevandić.

On kaže i da je Berlin izgubio snagu na međunarodnoj sceni zbog sukoba u Ukrajini i da su sada procenili da je Republika Srpska najlakša meta za njihovo dokazivanje i pokušaj vraćanja izgubljene moći na međunarodnoj sceni:

- Ipak, i istorijske okolnosti koje sežu do Drugog svetskog rata ne idu u prilog Berlinu. Nemci, nije vam oko Kozara 1942. godine!

Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u Parlmentu BiH, kaže, za "Novosti", da Nemci kroz istoriju nisu bili naklonjeni srpskom narodu:

- Zašto bi danas bilo drugačije. Ne iznenađuju takvi negativni scenariji iz Berlina, a jasno je da deo predstavnika međunarodne zajednice radi na raspakivanju Dejtonskog sporazuma. Po ko zna koji put podsećam ih da BiH može postojati isključivo kao dejtonska. A Republika Srpska će biti jača nakon ovih udara.

Vojislav Savić, politički analitičar, kaže da je jedna od istorijskih konstanti, kada je u pitanju ovaj deo Evrope, pokušaj Berlina da se nametne kao jedan od glavnih supervizora i da svoje polje utacaja proširi na srednju Evropu i Balkan. Međutim, ističe da današnji Berlin i onaj od pre 100 godina nisu baš uporedive kategorije zbog svega što se desilo nakon Drugog svetskog rata:

- Nemačko političko rukovodstvo je danas pod veoma snažnim uticajem američke politike i zbog toga imamo rast ekstremnih stranaka, kao što je AfD, koje insistiraju na većoj autonomiji u vođenju unutrašnje i spoljne politike. Zato će Berlin pokušati da disciplinuje sve političare i stranke koji se ne budu bespogovorno povinovali politikama Zapada, a to neće zaobići ni nas. Međutim, mislim da bismo usklađenim stavovima kompletnog rukovodstva, uz značajnu podršku naroda i insitucija, uspeli da se odupremo takvim uticajima. Imamo narodnu volju s jedne strane, i Dejtonski mirovni sporazum s druge strane, što su dva veoma moćna oružja u zaštiti ustavnog poretka Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)