KURTI HOĆE DA OBRIŠE TRAG I NAŠIH FIRMI: Plan da se na svaki način Beograd protera sa KiM

E. V. N.

11. 08. 2023. u 11:41

OSIM direktnog udara na Srbe na Kosovu i Metohiji - kroz hapšenja bez dokaza, zastrašivanja, prebijanja, pucanja - vlast u Prištini već godinama perfidno sprovodi i opasan plan otimanja njihove imovine. Naši sunarodnici koji zatraže da im se vrati imanje ili požele da se vrate na dedovinu, po pravilu završe iza rešetaka. A paralelno, kroz divljačke privatizacije i otvorenu otimačinu, vlast tzv. Kosova godinama kruni imetak u vlasništvu države Srbije.

КУРТИ ХОЋЕ ДА ОБРИШЕ ТРАГ И НАШИХ ФИРМИ: План да се на сваки начин Београд протера са КиМ

Foto: M. Stevanović

Pre dva dana, vlada u Prištini izvela je novu smicalicu: tamošnje ministarstvo industrije, privrede i trgovine poništilo je sertifikate o registraciji i poslovanju 15 privrednih društava na Kosovu i Metohiji, među kojima je i MTS D.O.O. I sve to zbog "dokumenata suprotnih ustavnim principima", a smeta im zapravo to što uz grad registracije stoji - Republika Srbija. Iza svega se krije opasan plan Aljbina Kurtija da preseče telefonske veze 80.000 naših sunarodnika iz južne pokrajine sa centralnom Srbijom i ostatkom sveta, da ih ostavi bez kablovske televizije, a direktno je ugroženo 250 radnih mesta.

Tako se Martovski pogrom iz 2004, kada je cilj bio da se Srbi silom proteraju sa teritorije KiM, da se njihova imovina otme, a sravni sa zemljom sve što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vremenom razvio u puzajući ekonomski genocid. Našem narodu se osporava pravo na privatnu imovinu, koja je neprikosnovena u državama glavnim pokroviteljima prištinske "nezavisnosti", a firmama iz centralne Srbije se onemogućava normalno poslovanje. Cilj je očigledan - da se i narod i firme primoraju da napuste pokrajinu i da se Beograd protera sa KiM.

Kurtijevim suludim potezima se gleda kroz prste, pa je tako i nakon sporadičnih verbalnih osuda i pretnji sankcijama, Zapad zaćutao povodom zabrane dopremanja srpske robe na KiM, a koja je na snazi već dva meseca.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon najnovijih udara na srpska preduzeća, upozorava da je reč o najprimitivnijem omalovažavanju napora koje su u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložili EU i njeni posrednici:

- Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli, možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu.

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kaže da Srbija u ovom slučaju ima sve argumente na svojoj strani:

- Ovo je ozbiljan test za međunarodnu zajednicu koja to toleriše, jer sve je manji prostor Srbiji da ne reaguje na direktniji način, da zaštiti srpski narod i spreči politiku koja samo jača tenzije. Kurti pokušava dve stvari i, nažalost, ima podršku. Hoće da sprovede do kraja svoj politički kredo, a to je da potvrdi kosovsku državnost, ignorisanjem prava, makar i silom. I drugo, hoće da Srbiju u punom smislu, u svakom segmentu, isključi s prostora Kosova i Metohije. Da izbriše svako srpsko delovanje i prisustvo, uključujući, ako je moguće, i narod.

Državni objekti - 1,5 milijardi $

U KNjIZI "Otvoreno o ekonomiji Kosova i Metohije" autor Nenad Popović, nekadašnji šef Ekonomskog tima za KiM, izneo je podatak da državna preduzeća iz Srbije u južnoj pokrajini imaju 1.358 objekata, a njihova imovina je procenjena na najmanje 1,5 milijardi dolara. Tu su PTT (130 objekata), "Železnice Srbije" (55 objekata), EPS (18 objekata), "Srbijašume" (45 objekata). Knjigovodstvena imovina "Železnica Srbije" kad se saberu infrastruktura i vozna sredstva premašuje 206 miliona evra, dok je tržišna višestruko veća.

U Prištini su svesni da je potpuno proterivanje Beograda sa teritorije KiM i otimanje imovine od naših preduzeća i naroda na KiM veliki zalogaj, pa su zato odavno debelo zagrizli. Procenjuje se da Srbija na KiM ima imovinu vrednu čak 200 milijardi evra. Prema podacima Kancelarije za KiM, ukupna površina Kosova iznosi 1.088.699,653 hektara zemljišta, a od toga je 58 odsto u vlasništvu Republike ili građana Srbije. Privatna imovina u vlasništvu Srba i SPC obuhvata 164.644,275 hektara, što je oko 15 odsto teritorije Kosova.

Od građana oteto 29.155 stanova

INTERNO raseljena lica sa KiM svojevremeno su dostavila zahteve za vraćanje 29.155 uzurpiranih stanova. To su okvirni podaci na osnovu zahteva koje su raseljeni koji su se sklonili u centralnu Srbiju uputili Unmikovoj Direkciji za stambeno-imovinske poslove. Uz to, pominje se i 951 uzurpirani poslovni prostor u vlasništvu Srba, što je kosovska agencija za imovinu navela u svom godišnjem izveštaju za 2015. godinu.

Republička Direkcija za imovinu ranije je popisala nekretnine koje naša država ima na KiM: službene zgrade (1,4 miliona kvadrata), poslovne zgrade (145.202 kvadrata), stambene zgrade (24.688 kvadrata). U evidenciji je i 753.000 kvadrata restorana, odmarališta, sportskih objekata...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom