OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA I PREMIJERKE BRNABIĆ: Od danas sve merimo do 2027. (VIDEO)

Novosti online

08. 08. 2023. u 17:55 >> 18:59

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Palate Srbija.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И ПРЕМИЈЕРКЕ БРНАБИЋ: Од данас све меримо до 2027. (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Kao što znate usled poplava vanrednu situaciju je proglasilo 63 lokalne samouprave, na snazi su još uvek u 31 lokalnoj samoupravi. U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 dinara za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu.  Isplaćeno je deo zahteva ljudi iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Svilajnca, a sutra za Aranđelovac. Još imamo 308 zapisnika koja su trenutno na verifikaciji pa očekujemo dodatne isplate stanovništvu. 21 lokalna samouprava još nije dostavila dokumenta na verifikaciju. Sa njima ćemo sutra imati sastanke. Osnovne škole u Trgovištu i Rači, vrtiće u Ćupriji i Aranđelovcu moramo u potpunosti popraviti. Prioritet su stambeni objekti i škole - rekla je Brnabić i dodaje:

Foto Tanjug

- Što se tiče trenutnog fokusa za ono što je i meni posebno važno jer je to motor razvoja a to je sektor informacionih tehnologija. Krenuli smo ubrzano da se spremimo za Ekspo. Imamo 5 fokusa - autonomna vožnja, tj. vozila bez vozača. Izdali smo prvu dozvolu bez vozača stepena tri pre mesec dana i među prvih 5 smo zemalja koje su to uradile. Planiramo da do Ekspa sva vozila budu električna vozila bez vozača što je nivo pet, u okviru samog Ekspa. Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Zato smo Narodnoj skupštini dali predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Druga stvar je Biokampus. Krenućemo sa pripremnim radovima u novembru ove godine. Tu će raditi više od 5.000 naučnika, studenata.. i imamo potpisane sporazume sa najvećim farmaceutskim kompanijama kao što su Takeda, MSD. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac, što će krenuti sa izgradnjom već u četvrtom kvartalu ove godine. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Planiramo izgradnju inovacionog distrikta. Peti fokus - razvoj veštačke inteligencije. Kupujemo još jedan superkompjuter i bićemo lider u Evropi u razvoju veštačke inteligencije.

Predsednik je rekao da će predstaviti novi plan te podsetio na plan Srbije 2020-2025.

- U tom programu ono o čemu smo govorili nazivali su bajkom. Sada je jasno i na dobrom smo putu i uprkos problemima, inflacija je počela da pada i ide u dobrom smeru, mi ćemo osim plata i penzija uspeti da obezbedimo da rastu, predvideli smo mnogo projekata o izgradnji škola, vrtića, bolnica, puteva. Danas smo se pojavili pred vama zato što je sada reč o gotovo izmenjenom planu, mi od danas sve merimo do 2027. godine. Predstaviću vam nove planove - rekao je predsednik i dodao: - Predstaviću vam nešto što su neverovatni planovi, u izvršenje tih planova moramo da krenemo koliko sutra. Trebaće nam mnogo dobrovoljaca, da cela Srbija radi za to. Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi.

Foto Tanjug

- U ovom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture. Ostaje nam da potpišemo ugovor za izgradnju autoputa od Bačkog brega i Sombora do Kikinde, Beograd-Zrenjanin, a završavamo i prugu do Subotice i mađarske granice. Idemo u izgradnju brze pruge Niš-Brestovac, ali i Niš-Dimitrovgrad. U Kragujevcu pokušaćemo da pomognemo lokalnoj samoupravi za gradsku tržnicu. Povodom Ekspa želim da vam kažem da ćemo u svih 28 gradova uradićemo 100 plus fasada po gradu. To nije samo rekonstrukcija, već će promeniti izgled.

Predsednik je rekao da je veliki posao pred Srbijom da bi se predstavila u najlepšem svetlu. Predsednik je najavio da će sve morati da bude gotovo do 1. decembra 2026. godine jer se tada uručuju ključevi učesnicima Ekspa.

- Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineti rastu, ubrzanju rasta plata i penzija.

Predsednik je pokazao kako izgleda projekat koji treba da se završi do 2027. godine, godine kada će biti održan Ekspo u Srbiji. Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za Ekspo 2027.

- Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026., a sa građanima Srbije ćemo odlučiti šta će biti u delu komercijalnog sadržaja, da li avantura park ili hipodrome. Zatim idu stambene jedinice, oko 1.500 njih koje ćemo posle Ekspa dati na tender kupcima. Nakon tog dela ide novi sajam tj. Ekspo.

Foto: Printskrin

Predsednik je pokazao četiri ugovora koja mora da se urade.

- Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Oba su potpisana i cena je 198 i 84 miliona. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o linijskoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gradskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladovod.

Predsednik je istakao da će nacionalni arhitektonski konkurs za srpski paviljon biti u septembru ove godine.

Foto printskrin tv Pink

Foto printskrin tv Pink

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

- Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo - rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da se izgradnja Nacionalnog stadiona očekuje u junu sledeće godine, a zatim se osvrnuo na vremenske rokove koji treba da se ispune prema Međunarodnom birou za izložbe.

Vučić je takođe i naglasio šta su obaveze javnih preduzeća zaduženih za izgradnju nedostajuće infrastrukture, što prema proračunima neće biti manje od 140 miliona evra.

Kada je reč o otvorenim pitanjima, predsednik kaže da je najbitniji izbor članova za kreativni tim Ekspa.

- Ono što je važno jeste ono što ostaje posle Ekspa. Prokop otvaramo 20. oktobra i gradimo 18km pruge i prvi put dolazimo do aerodroma, što će biti nekih 15-25 minuta vožnje, a do Nacionalnog stadiona trebaće vam pola sata. Taj voz će dalje ići do Obrenovca i Jakova. Realizacije svega ovoga je u 2026. godini.

Predsednik se osvrnuo i na ostale projekte.

- Beogradska autobuska stanica će biti gotova do 2025. godine. Dobijamo novi most na Savi, a što se starog tiče videćemo sa građanima, ali naša ideja je da se koristi za spajanje Zemuna i Velikog ratnog ostrva, stari železnički most postaće pešački koji će imati restorane. Bodotoranj će biti rekonstruisan. Dobijamo novu zgradu Pošte i vraćamo Korunovićevu fasadu i to krećemo odmah da radimo. Videćete uskoro i radove za metro, a otvaranje prve linije očekujemo pre kraja 2028.

- 2. septembra se otvara Pristan u Zemunu gde će prvi put pristati veliki kruzer. Biće 12 stanica na Dunavu i to sve radimo u naredne 2 godine, a ulažemo preko 150 miliona evra. Uradićemo rečni taksi. Kod muzeja Savremene umetnosti, prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. To treba da zasluži aplauz celokupne javnosti, jer imamo preko 125 zbirki i preko 2 miliona artefakata. Napravićemo muzejsku četvrt ili četvrt kulture. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. U zemunskom delu gradićemo veliki akvarijum. Od Lebana preko Niša do Kostolca, ulagaćemo u puteve rimskih imperatora, što mislimo da može da privuče mnogo pažnje svetske i evropske javnosti.

- Sve ovo će vredeti više oko 12 milijardi evra, ali to ne možemo da još tačno kažemo. Potrebno nam je da budemo zajedno i ujedinjeni i da predstavimo našu zemlju u najlepšem mogućem svetlu. Želimo i da EU učestvuje u ovome i nadamo se pozitivnom odgovoru.

Pitanja novinara

O Nemačkoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na na pitanje novinara da prokomentariše to što ugledni ekonomski mediji pišu o ogromnim gubicima najvećih evropskih kompanija zbog zatvaranja u Rusiji i istovremeno konstatuju da Nemačka ima sve veće problem, da izmešta proizvodnju, pitajući se da li je Nemačka ekonomski bolesnik Evrope, kao i gde je tu Srbija i kakvi su naši ekonomski izgledi izjavio da je Nemačka toliko snažna i jaka zemlja da je smešno govoriti da je ekonomski bolesnik, i naglasio da je za Srbiju dobro da Nemačka bude što uspešnija i da što pre krene napred jer imamo mnogo kompanija vezanih za nemačku industriju.

- Nemačka drugi mesec za redom ima pad industrijske prozivodnje ali je toliko jaka i snažna i ispred svih ostalih u Evropi da je smešno govoriti da je ekonomski bolesnik. Toliko je jača od svih nas i 2030. će od svih evropskih zemalja jedina ostati u 10 najrazvijenijih zemalja sveta - naveo je predsednik i dodao da će do tada i Velika Britanija i Italija i Francuska biti ispod 10 mesta.

Nemci, uz sve probleme koje imaju i dalje imaju najsnažniju industriju, kazao je on i dodao da su upravo zbog toga pogođeni visokom cenom energenata čak i željom nekih da se sprovodi deindustrijalizacija.

- Za Nemce ne brinem, za nas je dobro da Nemačka bude što uspešnija. Imamo mnogo komapnija vezanih za njihovu industriju. Što brže krenu napred biće bolje za nas - rekao je Vučić i dodao da postoje i oni koji bi se radovali eventualnom padu industrijske proizvodnje i nastavku recesije u Nemačkoj ali to je pogrešno i sumanuto.

O pismu parlamentaraca i KiM

- Video sam da je 56 parlamentaraca potpisalo pismo u kojem sam napadnut ja, da sam kriv što pomažem ljudima u Republici Srpskoj, sve kao lutkar povlačim poteze, na povocu držim razne političare, isto tako Bog zna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori, na KiM pravim probleme pošto ne priznajem nezavisnost. Neko hoće da kaže da je to pismo upućeno meni, a to pismo je suštinski protiv Srbije, oni kažu da je u Srbiji dobar onaj koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam kriv zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam probleme. To je moja krivica. Ponosan sam na tu krivicu i kada me napadaju Kerns i Mendes. Takođe sam ponosan kada vidim da tu nema nekih imena.

- Što se tiče Ukrajine ona nam je prijateljska zelja. Mislim da je Zelenski mnogo mudriji i pametniji od Moreškla. Jer zamislite da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova, u jednom danu bi izgubila sve. Da li postoje pritisci na sve Evropske zemlje? Postoje pritisci na nas. Oni žele da to završe što je moguće pre. Dobro im je išlo do 2012, malo lošije posle toga jer imaju više nepriznanja nego priznanja.

- Onima koji kažu da se meni ne javljaju u nekim kabinetima - meni se svi javljaju, ali ja retko kad zovem. Ne psotoji državnik kog nisam sreo u svetu. Hoće da nas nateraju da odustanemo od naših interesa, a uvek ću se zalagati za slobodarski pristup i da donosimo sami svoje odluke. Nisam se nešto naročito uznemirio jer je ovo bio očajnički potez onih ljudi koji izazivaju i pokušavaju da izazovu sukobe. Otimaju dozvole Telekomu, videli ste reakciju i američke ambasade danas i brojnih drugih danas na Kosovu, al to je tako kada imate ljude koji žele da izazovu sukobe i žele da nas spreče da govorimo ono o čemu smo govorili danas i žele da nas uvuku u sukobe kako bi ispunili svoju enverističku agendu. Mi u tome ne želimo da učestvujemo. Borićemo se i uvek biti uz srpski narod na KiM.

O izborima

- Niko mi nije tražio izbore, nudio sam ih 50 puta. Kada kažete beogradske izbore da li će biti samo beogradski ili još neki to ćemo da vidimo jer to nije fontana želja. Hoćete beogradske izbore? Hajde da sednemo i da se dogovorimo kada će biti. A da li će biti još neki izbori to ćemo da vidimo. Pružićemo tu mogućnost, kada hoće beogradske izbore neka nas obaveste. Slušao sam da oni neće nijedne izbore jer bi oni da biju. Mi kada smo tražili izbore na republičkom nivou nisu dali. 

O Bačkoj Palanci

Na pitanje o mogućim ostavkama u Bačkoj Palanci, posle smrti penzionera i deteta jer su strujni kablovi visili više od dve nedelje posle nevremena, Vučić je rekao "Da, sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne onih profesionalnih demonstranata poput Cvijetića i Pogačara".

- Sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne profesionalnih demonstranata koji gledaju samo da naprave neku glupost i vređaju i porodice stradalih jer im se ne sviđa šta oni govore.

O tekstu u Špiglu

- Nije taj Bogdanović mnogo važan. Kurijev potrčko, on je bio narko diler, a sada je jedan od vođa protesta ovde. Bio je ovaj drugi hrvatski državljanin Ponoš koji je to isto izražavao. Zadovoljstvo pismima onih koji mrze Srbiju i traže da se odreknemo RS i KiM. Obratite pažnju na jednu stvar. Pustite političke protivnike, nevažni su. Želim da ukažem na jedan važniji fenomen. Pogledajte šta su oni nama radili. Pre pet godina su krenuli u kriminalizaciju Srba sa severa KiM. Onda nam objašnjavaju da je Republika Srpska entitet i pojam koji je ružan i odvratan i da nikad više nećemo da je vidimo - rekao je Vučić i podsetio da je RS tvorevina Dejtona po Ustavu BiH. - Kako to možete da napadate RS i ustav jedne suverene zemlje. Zbog čega je napadate? To je napad i spolja i iznutra. Naophodna je kampanja za pripremu udara po Srbiji.

- Govorite o tekstu u Špigli, jesam li Čarobnjak iz oza ili nisam. Ja već 11 godina čitam naslove "Vučić više neće moći da sedi na dve ili na tri stolice". Hiljaditi put vam ponavljam suština politike koju vodimo je samostalna i nezavisna politika. Mi donosimo odluke. To je naša politika, hoćemo da budemo u našoj stolici, a ne u vašoj. Hoćemo da budemo pleme u Evropi koje se ponosi svojom slobodarskom politikom i da može da kaže da sama donosi odluke. Makar jedini bili. Dal će zbog toga neko da me sruše? Pa šta? Makar u udžbenicima neće da nam piše da su nam Vladu sastavljali stranci. Naša politika je politika časti, ponosi i slobode i to će biti dominantna politika u svetu za par godina. Donosimo sami svoje odluke. A to dal mi se neko javlja ili ne, evo recite mi sa kim ne mogu da razgovaram.

O bolovanju

Predsednik je govoreći o bolovanjima rekao da je razgovarao sa ministarkom Grujičić i da će granica sa 15 biti povećana na 30 dana.

- Uzeli smo u obzir kritike građana i bolovanje će kod opšte prakse bez komisije moći da se otvori na najviše 30 dana. Ovo se ne odnosi na onkološke pacijente, trudnice, osobe sa invaliditetom i one koji su neposredno završili sa operacijom - rekao je Vučić.

- Pogledajte čudo, šta se dogodilo, a izašli smo vrednim ratarima u susret, od kojih su mnogi blokirali puteve, iako su mnogi od njih časni i pošteni ljudi. Imamo sada satelit i Biosens institut, uzeli smo zahteve za subvencije, pošto imamo 150 miliona evra za subvencije samo za ratarske kulture i videli smo da su za pola miliona hektara lažne prijave za obradive površine, rekao je Vučić.

Objasnio je da su u prijavama prijavljene kulture poput kukuruza, pšenice, uljane repice i slično, iako se na snimcima vidi da je tu gusta šuma u kojoj niko nikada nije ništa posadio ili posejao.

- Za pola miliona takvih hektara nam traže pare, to je 80 miliona evra direktne krađe od države, naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da su se zato pojedini poljoprivrednici bunili zbog eAgrara, jer sve lako može da se proveri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da se razmatra izgradnja čitavog naselja za srpske stručnjake koji su se vratili iz inostranstva.

- Razmišljamo da napravimo čitavo naselje, elitno i ekskluzivno, za naše stručnjake iz inostranstva. Sve je veći broj povratnika u zemlju. Hoćemo da im obezbedimo najbolje uslove što se tiče IT sektora, veštačke inteligencije i biotehnologije - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)