IRAN NE MENJA STAV O KOSOVU I METOHIJI: Teheran upoznat sa namerama Prištine i terorom koji se sprovodi nad Srbima

Novosti online

23. 07. 2023. u 18:16

PREDSEDNIK Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić boravi u zvaničnoj poseti Teheranu gde se, nakon svečanog dočeka u Parlamentu Irana, sastao sa predsednikom Islamske savetodavne skupštine Mohamedom Bagerom Galibafom, koji je potrvdio da njegova zemlja nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i da neće promeniti stav.

ИРАН НЕ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Техеран упознат са намерама Приштине и терором који се спроводи над Србима

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, tokom sastanka sa Orlićem, Galibaf je još jednom potvrdio čvrstu posvećenost Irana nastavku jačanja veza sa Srbijom, ističući da odnosi dve zemlje počivaju na uzajamnom poštovanju i razumevanju, kao i na međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama.

Poručio je da Srbija na Zapadnom Balkanu predstavlja ključnu zemlju, ujedno i važnog partnera u okvirima spoljne politike Irana. Ponovio je da njegova zemlja nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će taj stav ostati nepromenjen, na čemu je Orlić zahvalio.

- Odlukom da ne priznajete takozvano Kosovo, dokazali ste da ste, ne samo na strani Srbije, već i na strani međunarodnog javnog prava, principa UN, kao i na strani mira - poručio je Orlić tokom sastanka sa Galibafom.

Foto: Narodna skupština Srbije

Orlić je, dodaje se u saopštenju, informisao Galibafa o izuzetno teškoj situaciji na Kosovu, teroru sa kojim se suočava srpski narod i namerama Prištine da sve uvuče u rat.

- Upoznao ga je i sa naporima koje, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, preduzima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručujući da Srbija ostaje posvećena sveobuhvatnom napretku i postizanju istorijskih rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i drugim oblastima - dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su tokom sastanka izrazili obostrano zadovoljstvo zbog posete Orlića, ocenjujući je kao dragocenu za nastavak razgovora o unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dve države i dva naroda, kao i jačanju svestrane saradnje.

Predsednici parlamenata su, razgovarajući o ključnim sferama u kojima postoji prostor za dalji zajednički rad, istakli saradnju u oblasti trgovine, poljoprivrede i energetike.

Pored susreta sa Galibafom, kome je uputio poziv za zvaničnu posetu Srbiji, Orlić se u Iranu sastao i sa potpredsednikom Islamske savetodavne skupštine Mođtabeom Zavalnurijem, sa kojim je potvrdio odličnu saradnju dva parlamenta i potencijale za još snažnije partnerstvo između Srbije i Irana.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA AERODROMU U BATAJNICI - Kako diplomci-civili postaju vojni piloti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (24)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao