PETKOVIĆ: Standardni repertoar Kurtijevih optužbi više ne prolazi na Zapadu

Tanjug

08. 06. 2023. u 11:12

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da "standardni repertoar Kurtijevih neutemeljenih optužbi" na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Kosova i Metohije više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu.

ПЕТКОВИЋ: Стандардни репертоар Куртијевих оптужби више не пролази на Западу

Foto: Printskrin/Pink Tv

Svi Kurtijevi pokušaji, kako je naveo, da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Kurti je suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika, i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera. Srbi su poslednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno sprečeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavideo - kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, jedina „nasilna banda“ na severu Kosovu i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda.

- Srbi će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava. Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje - rekao je Petković.

On je poručio da bi Kurti, umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje "poražene politike mržnje i nasilja", trebalo da prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu