ORLIĆ SA POSLANIKOM POLJSKE FOGJELOM: Srbija uvek za poštovanje međunarodnog prava

S.S.R.

06. 06. 2023. u 13:37

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske Radoslavom Fogjelom, sa kojim je potvrdio tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje, kao i spremnost za nastavak zajedničkog rada dva nacionalna parlamenta na svim nivoima.

ОРЛИЋ СА ПОСЛАНИКОМ ПОЉСКЕ ФОГЈЕЛОМ: Србија увек за поштовање међународног права

Parlament

Orlić je istakao da je Srbija opredeljena za produbljivanje saradnje sa Poljskom i svim svojim partnerima, ujedno za dalji razvoj i postizanje istorijskih rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i drugim oblastima, za šta je osnovni preduslov očuvanje mira i stabilnosti.

- U tom pogledu, težak izazov predstavlja izuzetno opasna situacija na KiM, gde je bezbednost srpskog naroda svakodnevno ugrožena jednostranim potezima Aljbina Kurtija. Da je upravo on kriv za narušavanje mira, danas otvoreno govore svi – i komandant KFOR-a, i komandant NATO-a, kao i zvaničnici SAD i EU - poručio je predsednik NS RS, detaljano informišući sagovornika o nasilju jedinica ROSU nad nenaoružanim srpskim civilima, koji mirno protestuju zbog uzurpacije vlasti u lokalnim sredinama u kojima žive samo Srbi. - Oni traže nešto što je potpuno razumno – povlačenje lažnih gradonačelnika i okupacionih snaga sa severa KiM, kao i konačno formiranje ZSO, na koju čekaju već deset godina.

Fogjel je tokom sastanka naglasio da Poljska podržava dijalog, normalizaciju i implementaciju svih prethodno postignutih sporazuma, ujedno nastavlja da pruža kontinuiranu podršku Srbiji i državama regiona na njihovom evropskom putu. 
Govoreći o sukobu na istoku Evrope, Fogjel je poručio da je nasilje u međunarodnim odnosima neprihvatljivo, te da je za očuvanje mira neophodno poštovanje međunarodnog javnog prava, koje podrazumeva nepovredivost granica i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države. Orlić je potvrdio da Srbija pomenute principe primenjuje dosledno – kako u odnosu na svoju državu, tako i u odnosu na sve države u svetu.

- Po ovom pitanju mi ne pravimo izuzetke, i zato sa punim pravom očekujemo da se na primeru naše zemlje poštuju i međunarodno javno pravo, i Povelja UN, i važeće rezolucije SB UN, svakako i Rezolucija 1244 - poručio je predsednik parlamenta.

Fogjel je u zaključku naglasio da je za Poljsku poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244 neophodno i nesporno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŠOK! UKIDA SE LIGA ŠAMPIONA?! Zaboravite fudbal koji ste znali - UEFA se sprema na radikalan potez