BIVŠI ČELNIK ZVEČANA, DRAGIŠA MILOVIĆ, ZA "NOVOSTI": Strahujemo, ali sa naše zemlje nećemo!

Dragana ZEČEVIĆ

25. 06. 2023. u 12:05

GRAĐANI opština na severu Kosova i Metohije, Zvečana i Leposavića i juče su, 27. dan zaredom, nastavili sa mirnim protestima ispred zgrada lokalnih samouprava zahtevajući povlačenje tzv. kosovskih specijalaca iz opštinskih zgrada, ali i sa čitavog severa KiM, nelegitimnih albanskih gradonačelnika i prestanak nasilnih akcija prištinskih vlasti, odnosno neosnovanih hapšenja i prebijanja Srba.

БИВШИ ЧЕЛНИК ЗВЕЧАНА, ДРАГИША МИЛОВИЋ, ЗА НОВОСТИ: Страхујемо, али са наше земље нећемо!

Foto: D. Z.

Dodatnu uznemirenost među Srbima na severu KiM izazvala je prekjučerašnja akcija hapšenja Nenada Orlovića (35), oca četvoro dece iz Kosovske Mitrovice, radnika "Gradske čistoće" koji honorarno radi u auto-perionici. Vrhunac napetosti, prema svedočenju žitelja Zvečana, izazvala je akcija tzv. kosovskih specijalaca u ovom mestu iste večeri, uz obrazloženje da "tragaju za nelegalnim oružjem".

- Situacija je izuzetno teška, nikada nije bila teža od 1999. godine i građani su s pravom zabrinuti jer je svako na neki način potencijalna meta za hapšenje. Brinu nas privođenja i zastrašivanja, odnosno postojanje lista na kojima se nalaze Srbi zbog mirnih protesta. Građani su pod konstantnim stresom, što ostavlja posledice, ali nas drži volja jer smo na svojoj zemlji, ništa nismo uzeli tuđe premda neki ne misle tako - ističe za "Novosti" dr Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana.

Podseća da je i u petak uveče Zvečan bio okupiran od strane pripadnika tzv. specijalne policije koji su navodno tragali za oružjem u automobilu beogradskih tablica i to ispred Opštine Zvečan, koja je i dalje pod njihovom, ali i kontrolom kordona vojnika Kfora. Dr Milović, inače zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, u razgovoru za naš list potvrđuje saznanja da su na meti pripadnika tzv. specijalne kosovske policije viđeniji Srbi sa severa Kosova i Metohije:

- Dodatno nas brine to što se njihovih 200 i više vojnika mimo svih sporazuma kreće ka severu KiM, a pogotovu nereagovanje međunarodne zajednice, pre svega Kfora. Ista situacija je u opštini Leposavić, u kojoj su pripadnici ROSU proteklih dana uhapsili dvojicu Srba zbog navodnih napada na novinare.

Osim sa severa pokrajine, uhapšen je i Dragiša Milenković (52) iz Gračanice zbog navodnog ratnog zločina, odnosno pod sumnjom da je navodno maltretirao albanske zatvorenike u zatvoru u Lipljanu gde je radio kao čuvar. To su njegov branilac i članovi porodice izričito demantovali tvrdeći da sasvim sigurno ne bi ostao da živi na Kosovu

i Metohiji, i to sa troje dece, da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Hapšenje Milenkovića, kao i Nenada Orlovića (35) iz Kosovske Mitro- vice, pripadnici ROSU izveli su uz upotrebu brutalne sile, koju su prema svedočenju advokata uhapšenih Srba primenjivali i u većini slučajeva neosnovanih privođenja.

Od Đokovića prave "primer"

NA meti prištinskih vlasti su i Srbi u metohijskim sredinama, pa je protiv Milorada Đokovića, jedinog srpskog povratnika u Vitomiricu kod Peći, podignuta optužnica za navodni ratni zločin! Prema tvrdnjama predstavnika Srba sa ovog područja podizanje optužnice protiv Đokovića je zapravo osveta lokalnih vlasti zbog vođenja sudskog spora za vraćanje nasilno otete imovine ove porodice, a koji je on dobio. Uprkos pravosnažnoj sudskoj odluci, Miloradu je porušena kuća a on uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)