KAFKIJANSKI PROCES PROTIV SRBINA: Hrvati sude Mediću zbog "ratnog zločina", on u to vreme bio u Beogradu

Novosti online

03. 06. 2023. u 07:46

JOŠ dva svedoka saslušana su na suđenju u slučaju protiv Vojislava Medića, koji se u Hrvatskoj tereti za ratne zločine tokom ratova devedesetih, prenosi RTS.

КАФКИЈАНСКИ ПРОЦЕС ПРОТИВ СРБИНА: Хрвати суде Медићу због ратног злочина, он у то време био у Београду

Foto: Printscreen/RTS

Medić je u istražnom zatvoru godinu dana, od hapšenja na granici sa Hrvatskom u koju je prethodno redovno odlazio kako bi obišao rodnu kuću u Lici.

Dva od tri pozvana svedoka, Marko Prgomet i Josip Pitl, kao i prethodni, tvrde da ih je u logoru u Stajićevu 1991. ispitivao čovek za koga su od drugih ratnih zarobljenika samo čuli da se zove Medić. U to isto vreme je Vojislav Medić bio u Beogradu.

Josip Pitl, drugi svedok, kaže da je kasnije saznao da se osoba koja ga je ispitivala "zvala gospodin Medić".

Odbrana: Dokumentacija dokazuje da je Vojislav Medić bio u Beogradu

Ispitivanje oba svedoka ispratile su primedbe advokata odbrane. Ističu da je optuženi tokom 1991. i 1992. kao sudija Vojnog suda u Beogradu radio na više desetina predmeta. To, kažu, dokazuje i dokumentacija podneta sudu.

- Svedoci ne potvrđuju optužnicu, odnosno ne mogu biti relevantniji od materijalne dokumentacije koju smo dostavili i koja je juče konačno uvedena u dokaze. Moram da napomenem da sam frapiran jučerašnjom izjavom tužiteljke koja je dovela u pitanje verodostojnost te dokumentacije time što je odbrana uspela da u tako kratkom roku dođe do te dokumentacije. To je za mojih 40 godina prakse prvi put da čujem - rekao je Đorđe Dozet, koji je iz advokatskog tima optuženog.

Tužilaštvo Vojislava Medića tereti da je u logorima u Srbiji posle pada Vukovara zlostavljao ratne zarobljenike.

Prema krivičnom zakonu Hrvatske, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika predviđena je kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 15. jun, kada će iskaze dati još četiri nekadašnja ratna zarobljenika, od ukupno 33 koliko je do sada predložilo tužilaštvo.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)