NEĆE DA SE GLASA ZA BEOGRAD U ISTOM CUGU: Opozicija i na pomen izbora u septembru ispostavlja nove zahteve vladajućem bloku

S.S.R.

16. 05. 2023. u 08:00

ODLAZAK na izbore najkasnije u septembru, što je kao mogućnost najavio predsednik Aleksandar Vučić, značilo bi odlazak u političku penziju Vlade Ane Brnabić nepunu godinu dana posle formiranja. Detalje o najavljenim političkim odlukama lider Srbije saopštiće na skupu najavljenom za 26. maj, a pretpostavlja se da će poziv na birališta doći kako bi se proverio legitimitet vlasti, ali i snaga opozicije koja ovih dana traži ostavke - pre svega ministra policije Bratislava Gašića zbog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

НЕЋЕ ДА СЕ ГЛАСА ЗА БЕОГРАД У ИСТОМ ЦУГУ: Опозиција и на помен избора у септембру испоставља нове захтеве владајућем блоку

Foto Tanjug

Kada je saopštavao imena novih ministara, Vučić je već tada maltene oročio njihov staž. Najavio je da će se otprilike na polovini ići na rekonstrukciju i zamene u određenim resorima. U međuvremenu, pritisci na Srbiju su porasli, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a Beogradu se postavlja zahtev - sankcije Moskvi ili kraj evropskog puta.

Situaciju u društvu su opteretile i tragedija u školi, a ubrzo i masakr u Mladenovcu, pa će izlazak na izbore dati odgovore na pitanje ko, u novonastalim okolonostima, ima najveću podršku naroda. S druge strane, opozicija koja na protestima traži ostavku ministra policije Bratislava Gašića, ne želi da se izbori za Beograd spajaju sa republičkim.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je da su vanredni izbori gotovo "izvestan scenario i elegantan izlaz u situaciji uzburkanih strasti kada se licitira sa ostavkama unutar Vlade".

- Teško je očekivati bilo kakve ozbiljne i drugačije rezultate. Opozicija nije svesna šta radi jer ne nudi nikakva rešenja. Predsednik Aleksandar Vučić svestan je svog visokog rejtinga koji ima u narodu i u tom smislu prepoznaje da je potrebno napraviti širi front kako bi se ta popularnost koju ima, prenela i na organizaciju koju on ima u vidu - istakao je Miletić.

Ostavke idu skupštini

PREMA Zakonu o vladi, kabinet može podneti ostavku koju upućuje predsedniku Narodne skupštine i o kojoj obaveštava predsednika Republike i javnost. Parlament na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je podneta ostavka i time Vladi prestaje mandat, što znači da se ide na nove izbore. 

Ukoliko se ostvari namera da se uskoro formira širi front koji je Vučić najavio, odnosno okupljanje partija u pokret koji nije za Rusiju, a ni za zapad, već isključivo za Srbiju, onda će verovatno ova organizacija nastupiti na izborima.

Analitičar Branko Radun istakao je za "Novosti" da deluje da će biti izbora do kraja godine - "videćemo kada".

- Jedan od razloga je pritisak oko Kosova i Metohije, odnosno da se prihvati taj evropski plan iza kojeg je stala i Amerika, ali i protesti koji su krenuli kao građanski, ali su postali politički, na kojima se traže ostavke. Tu ne vidimo da se traže izbori, nego da se Vučić povuče, a on kao odgovor na tako nešto nudi izbore kako bi se izmerila snaga i definisali stavovi političkih aktera o raznim temama. Izbori mogu da budu i referendum oko plana za KiM, na kojima će stranke izneti stavove - objasnio je Radun.

On kaže da ne vidi veliku promenu u procentima podrške u odnosu na prethodne izbore:

- Tu će biti koji procenat gore-dole. Ali, ne neke značajnije promene. To znaju istraživači javnog mnjenja, bez obzira na to kojoj su strani naklonjeni. Hoće li se ići samo na parlamentarne ili i na beogradske zavisi od procene vlasti.

Zelenović najkraće u fotelji 

NAJKRAĆE su do sada trajale vlade Dragutina Zelenovića, formirana 11. februara 1991. godine i trajala 315 dana, kao i Zorana Živkovića koji je premijer postao posle ubistva Zorana Đinđića. Njegov kabinet počeo je da radi 18. marta 2003. godine, a prestao 3. marta 2004. godine.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić poručio je opozicionim predstavnicima da se na vlast dolazi na izborima, a ne protestima, propagiranjem nasilja i maltretiranjem onih koji misle drugačije.

- Njihovi zahtevi pokazuju kako oni razumeju vlast - da političke protivnike treba hapsiti, proterati, ubiti, sprečiti da se kandiduju. Na protestu Srbija protiv nasilja bilo je svih zahteva osim najlogičnijeg za opoziciju bilo gde na svetu, a to je da se održe izbori. U demokratijama se na vlast dolazi izborima. Kada im predsednik Vučić kaže da vlada može da podnese ostavku i da se izbori održe do kraja septembra, onda nastaje histerija i beže od izbora kao đavo od krsta.

Poslanik stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović rekao je da "Vučić najavljuje raspisivanje izbora ne zato što on to želi nego zato što su mu građani u masovnim protestima pokazali da im je dosta":

- Međutim, to nije dovoljno, zahtevi su jasni - tražimo smene u REM i na RTS i ukidanje Pinka i Hepija pošto su to mediji koje on kontroliše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!