RUŠE GROBLJE DA PODIGNU BAZU: Svi detalji Kurtijeve uzurpacije srpske zemlje na severu KiM

D. M. - D. Z.

02. 02. 2023. u 06:00

KURTI opet podiže tenzije i izaziva krizu uzurpacijom srpske zemlje na severu KiM. U sela Dren i Lešak kod Leposavića juče je poslata teška mehanizacija koja je u pratnji specijalne policije započela nelegalne radove na placevima koji su bespravno uzurpirani 16. januara jednostranom odlukom o eksproprijaciji.

РУШЕ ГРОБЉЕ ДА ПОДИГНУ БАЗУ: Сви детаљи Куртијеве узурпације српске земље на северу КиМ

Foto: Profimedia

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su juče ujutru u zaseoku Zaselje Kurtijevi predstavnici započeli radove na proširenju puta koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je nelegalnom eksproprijacijom obuhvaćeno. On je o uzurpaciji srpske zemlje obavestio i sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

- Izneo sam jasan zahtev da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze.

Meštani Drena kod Leposavića započeli su juče miran protest zbog radova koji se izvode na njihovim imanjima, a zajedno sa okupljenima bili su i predsednik privremenog organa Leposavića Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić. Todić je pripadniku tzv. kosovske policije koji je došao da razgovara sa okupljenima preneo stav meštana da se ne slažu sa bilo kakvim početkom radova bez njihovog znanja i odobrenja.

Inače, vlasnike parcela na području opštine Leposavić, a koje su voljom prištinske vlade predviđene za eksproprijaciju, zastupa advokat Nebojša Vlajić, koji će do kraja ove nedelje uputiti tužbu vrhovnom sudu Kosova radi utvrđivanja zakonitosti takve odluke. Reč je o pokušaju otimanja ukupno 83 hektara zemlje, od čega je 57,5 hektara u društvenoj i 25,8 hektara u privatnoj svojini.

POČELI U ZUBINOM POTOKU

PRIVREMENE prištinske vlasti prošle godine su mimo volje vlasnika uzurpirale imovinu u Opštini Zubin Potok na kojoj su pripadnici kosovske policije ROSU sagradili baze. Zato postoji opravdana strepnja da će i na novim parcelama predviđenim za eksproprijaciju u Leposaviću biti građene baze, što dodatno unosi nemir među Srbe sa severa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)