SRBI NA KOSOVU STRAHUJU DA IH VIŠE NEĆE BITI: Režis le Somije, francuski novinar, za „Novosti“

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

04. 01. 2023. u 08:00

PISANIM svedočanstvom u poznatom francuskom nedeljniku "Valer Aktijel" i snimljenom video-reportažom, poznati francuski reporter, bivši pomoćnik direktora redakcije "Pari Mača" i sadašnji direktor redakcije "Omerta" Režis le Somije skrenuo je pažnju poslednjih dana 2022. na izuzetno tešku situaciju Srba na Kosmetu.

СРБИ НА КОСОВУ СТРАХУЈУ ДА ИХ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ: Режис ле Сомије, француски новинар, за „Новости“

Foto G. Čvorović

U razgovoru za "Novosti", Somije prenosi svoje utiske o ovom potresnom svedočanstvu.

- Pred odlazak na Kosovo imao sam samo površna predznanja. Više stvari mi je privuklo pažnju. Na prvom mestu, to je beznadežna situacija srpske zajednice. Tu ne mislim pre svega na sever, iako je i tamo teško, uz razmeštanje kosovske policije i sa izborima koji su nedavno organizovani, jer su Srbi tu ipak većina i to će tako ostati. Ali enklave, poput Velike Hoče, zaista su u nezavidnom položaju.

* Šta ste tamo zatekli?

- Albanski pritisak spolja je ogroman. Naša sagovornica, predsednica opštine Gračanica, rekla nam je da su Albanci bacili Molotovljev koktel na kuću njenih komšija. S jedne strane ulice je srpska zastava, s druge zastava OVK. Nešto slično onome što sam doživeo u svom detinjstvu, u Severnoj Irskoj. Oseća se mržnja. Stariji, koji su upoznali rat, znaju kakve strahote on može da donese. Nemaju svi Albanci želju da eliminišu Srbe. Ali, užasnulo me je ponašanje mladih Albanaca koji na Srbe gledaju kao da nemaju lice. Posmatraju ih kao neprijatelje.

* Svedočili ste i o teroru nad porodicom Petrović u Velikoj Hoči?

- Bili smo sa njima kada je Priština poslala oružane snage i specijalnu policiju da im zaplene vino. Banalne situacije dobijaju strašne razmere. Problem oko vina trebalo je da se reši prekršajnom kaznom. U svakoj zemlji je tako. U Normandiji, gde se trenutno nalazim, kada postoji šverc, carinici neće uništiti 30.000 litara kalvadosa, niti će posle toga kao posledica svega Emanuel Makron pozvati proizvođača. Problem je administrativno nasilje koje sprovode vlasti u Prištini.

Foto G. Čvorović

* U tekstu ističete i etničko čišćenje, uz podatak da je Srba u Velikoj Hoči nekada bilo 1.800, a da ih sada ima samo 500...

- Jasno je da je za Srbe veoma teško da žive u ovoj zoni. I vera je dovevedena u veliku opasnost. Manastiri svojim sjajem uspevaju da prežive. Baš kada smo mi bili tamo, u poseti se nalazio jedan mađarski general. Pre toga, bila je francuska ambasadorka. Proizvode med i vino. Ali, ne treba zaboraviti da manastiru Svetih arhanđela smanjuju posed, a da je 2004. bio i zapaljen.

* Mislite li da će Srbi u potpunosti nestati na ovim prostorima?

- Mnogi od njih od toga strahuju. Ali na osnovu onoga što sam video, mislim da za Srbe nije moguće da napuste svoje manastire. Vera i identitet su među Srbima povezani i od izuzetnog su značaja za naciju, slično kao i u Rusiji. Kraljevi nisu podizali velelepne palate, više su želeli da ostave raskošne crkvene zadužbine. Mnogo su ih izgradili na Kosovu, gde se nalazi duhovna kolevka Srbije.

* Zašto tzv. međunarodna zajednica pred svim tim zatvara oči?

- Daju deklarativne izjave, posećuju manastire, ali pre svega postoji klasična perverzna igra Amerikanaca. Treba biti naivan pa pomisliti da im je cilj da čine dobro svetu. Govorim to sa puno iskustva, jer sam tamo proveo desetak godina. Poznajem njihov mentalitet. Stvaraju "protodržave" i Kosovo je jedna od njih. Dovoljno je čuti izjave američkog ambasadora. Zastrašujući je njegov otklon od realnosti. Čovek na to može samo gorko da se nasmeje. Za njega su Albanci dobri, Srbi loši, a uz to su još i prijatelji Rusa. Ukratko, krajnje pojednostavljena slika. Ambasada SAD u Prištini veća je od zgrada vlade! To dovoljno govori.

* A EU?

- Evropa slepo sledi Amerikance. Nemci se bave i biznisom, imaju dosta aktivnosti na Kosovu. Začudio sam se kada sam na svakih 500 metara video po jednu benzinsku pumpu ili ogromne prodavnice rezervnih delova automobila. Sa srpske strane se to ne vidi, jer nema ni izbliza toliko biznisa.

* Da li je Kfor spreman da išta učini?

- Pitao sam ih kada je policija došla kod Petrovićevih šta će da urade, ali su odbili da sa mnom razgovaraju. Samo su gledali šta se događa. Karabinjeri u Kosovskoj Mitrovici su šarmantni, ali ne intervenišu. U principu, čuvaju pravoslavne crkve, i to je sve.

* Je li moguć rat na Kosovu?

- Stvari bi mogle da izmaknu kontroli svakog časa. I to veoma zabrinjava. Tim pre što mladi žive u mržnji. Ne znaju cenu koju rat može da donese.

ŠOKANTNI SPOMENICI ZLOČINCIMA

* ISTAKLI ste i veliki broj spomenika članovima OVK...

- Spomenik američkom generalu Matisu nalazi se između dva ratna zločinca, Haradinaju i Tačiju kome se sudi za zločin protiv čovečanstva. To je, zaista, šokantno. Ali sve je to pitanje interesa. Amerikanci imaju interes da oslabe Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu