I U VAŠINGTONU VIDE KURTIJEVE MALIGNE POTEZE: Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, za "Novosti"

D. Milinković

03. 01. 2023. u 08:00

POSTUPCI Kurtijeve vlade, i njegovi lično često odišu bezobzirnošću, nepravdom, brutalnošću iza kojih se kriju nesigurnost, oportunizam i kukavičluk.

И У ВАШИНГТОНУ ВИДЕ КУРТИЈЕВЕ МАЛИГНЕ ПОТЕЗЕ: Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, за Новости

Foto Privatna arhiva

I oni često zaslužuju teške reči. On nije ni lider, ni heroj, već političar nedorastao istorijskom trenutku. Sa Kurtijem, i Srbima i Albancima izvesna je permanentna kriza. Mnogi na funkcijama u SAD znaju koliko njegovo maligno delovanje šteti prilikama u regionu. Ne verujem da će se Kurti promeniti, ali mu to želim za Novu godinu.

To u intervjuu za "Novosti" poručuje ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, na pitanje da li je posle poslednje krize na severu KiM premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti trajno "disciplinovan" ili prete nove krize.

* Kada kažete da je posle poslednje krize na severu Kosova Priština izgubila blanko ček SAD i međunarodne zajednice, šta to zapravo znači?

- Nije li činjenica da su SAD zajedno sa EU dale izjavu da za učešće na barikadama neće biti gonjenja, kao i da je više američkih zvaničnika govorilo o tome da razumeju nezadovoljstvo Srba i potrebu da se saslušaju legitimni zahtevi potvrda toga da za Kurtija nema blanko čeka. Događaje i odnose iz prošlosti ne možemo da promenimo, ali budućnost moramo. Baš zato, nemojmo se zanositi time da će Kurti da stane. U našem timu u Vašingtonu, u tesnoj koordinaciji sa Beogradom, borimo se svakodnevno da naš "slučaj" bude saslušan na raznim nivoima, a Srbija doživljena onakvom kakva zaista jeste, zemlja koja traži za sebe fer dil i koja želi prijateljstvo i saradnju sa SAD, čak i po ovom osetljivom pitanju koje nas je bolno razdelilo u prošlosti. Od tog vremena promenili su se svet, Srbija, naša pozicija u SAD i svetu, jedino se nije promenila Kurtijeva opsesija starim ranama. Kako je ružno i nepravedno što želi da čuje i vidi samo rane svoje strane.

Foto Privatna arhiva

* Stekao se utisak da SAD, ipak, nisu glavni generatori pritisaka na Srbiju...

- Na poziv predsednika Vučića uključio sam se u nastojanja da demontiramo najnoviji ciklus eskalacije. Uspeli smo, makar na veoma ograničeno vreme. Nama je svaki dan mira dragocen. Gospoda Eskobar i Hil, zajedno sa Lajčakom, bili su konstruktivni partneri Srbije u prethodnim nedeljama. Neke druge države nisu. Nemamo ništa od toga da te druge države ja ovde prozivam. Svi znamo koje su. Srpska diplomatija na svim nivoima radiće na jačanju kapaciteta za uticaj na takve stavove.

* Koliki je manevarski prostor Srbije ako su, kako kaže predsednik Vučić, Prištini i delu međunarodne zajednice važniji teritorijalni integritet lažne države od srpskih glava?

- Naš manevarski prostor omeđen je okolnostima koje su van našeg uticaja. Ma kako ozbiljne bile one su manjinski deo priče. I u poslednjoj krizi ključnu ulogu igrale su rešenost i odlučnost, uparena sa našim institucionalnim, ekonomskim i odbrambenim kapacitetima. U Raški sam video srpskog predsednika koji je spreman da u kritičnom trenutku učini sve za svoj narod. Video sam predstavnike našeg naroda, naše oficire, policajce i vojnike dostojne svojih predaka. Video sam i mudrost i strpljenje, i fleksibilnost našeg puta ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Foto Privatna arhiva

* SAD, EU i Kfor prvi put su dali važne garancije koje se tiču bezbednosti Srba na severu. Kako da računamo na bilo čije garancije kad se ne poštuju dosad postignuti dogovori i sporazumi?

- Međunarodne garancije koje smo dobili korak su u pravom smeru u pogledu unapređenja pravnog i političkog položaja naših ljudi na severu i daju njihovoj borbi međunarodni legitimitet. Zato zbog istih i protestvuju u Prištini. Da li su one dovoljne - nisu, da li su bolje nego da nema ni njih i da se odmah puca - jesu.

* SAD sve glasnije pozivaju Prištinu da formira ZSO, verujete li da će se to dogoditi ili će se ići na pokušaje da i to pitanje bude deo pregovora u okviru francusko-nemačkog plana za KiM?

- Veoma je pozitivno što SAD, iako nisu potpisnik Briselskog sporazuma, danas prednjače među zapadnim državama u pozivanju na to da se uspostavi ZSO. Srpski narod na KiM ima dva ključna politička zahteva - povratak na stanje pre februara 2022. (uklanjanje ilegalnih baza) i početak formiranja ZSO. Srbija snažno podržava ove zahteve.

 

NAŠ KOKUS UDVOSTRUČEN

* A OD kada ste ambasador uvećava se srpski kokus u SAD. Kolika je njegova snaga kad je reč o kreiranju američke politike prema Srbiji?

- Imamo novu ambasadu, i tu ne mislim samo na naš ponos - novu zgradu u vlasništvu Srbije na manje od kilometar od Bele kuće. Imamo dinamičan tim koji daje nove impulse na svim poljima saradnje i našeg prisustva u SAD. Srpski kokus nije samo brojčano udvostručen, on je oživljen. Istaknuti članovi kongresa iz obe partije dizali su svoj glas u korist našeg naroda prethodnih meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

PRIŠTINA SE NAGRAĐUJE ZA TO ŠTO IZBEGAVA OBAVEZE Petković: 11 godina odbijaju da formiraju ZSO