BARIKADE DA SE POVUKU Novi pritisci na Srbiju - oglasila se i ambasadorka Švedske

Tanjug

23. 12. 2022. u 14:45

AMBASADORKA Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je danas da je za deeskalaciju stanja na terenu od presudnog značaja da se barikade na Kosovu i Metohiji povuku i da kosovski Srbi mogu da se vrate na svoja radna mesta u institucijama.

БАРИКАДЕ ДА СЕ ПОВУКУ Нови притисци на Србију - огласила се и амбасадорка Шведске

Foto: Novosti

- Mislimo da je od presudnog značaja za smirenje situacije da se barikade povuku i da kosovski Srbi mogu da se vrate na svoja radna mesta u institucijama - rekla je Ben David za TV K1.

Ona je istakla da će rat u Ukrajini definisati predsedavanje Švedske Evropskoj uniji, a da će joj ciljevi u narednih šest meseci biti bezbednija i slobodnija Evropa.

Komentarišući dalje određivanje prema Srbiji i zemljama na zapadnom Balkanu u pogledu članstva u EU, Ben David je naglasila da je Švedska dugogodišnji partner Srbije i da je sve što ta zemlja čini definisano opredeljenjem da se Srbija približi članstvu u EU, ali i da od Srbije očekuju da se uskladi sa spoljnom politikom EU.

- Mi smo prvi donator kada je reč o životnoj sredini i jedan od prvih bilateralnih donatora uopšte. Naravno, sve je to od koristi narodu koji živi u Srbiji, ali naš prvi motiv je da Srbija nađe svoje mesto u evropskoj porodici - rekla je Ben David.

Ipak, ističe, iako Evropska zajednica ima želju da pojača svoje angažovanje na zapadnom Balkanu, kako bi se omogućilo približavanje zemalja tog regiona evropskoj zajednici, one moraju da ispune stroge kriterijume članstva.

- Reč je o evropskim vrednostima, odnosno demokratiji, vladavini prava, opredeljenju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je pitanje koje je doneo rat u Ukrajini, koje ostaje i očekujemo od Srbije da i to ispuni - poručila je Ben David.

Ona je dodala da je EU svesna zavisnosti Srbije od ruskih energenata, ali i da se radi na postizanju nezavisnosti u tom smislu.

- EU radi na tome da pomogne Srbiji da diverzifikuje svoje energetske izvore. Rekordna jedna milijarda evra je za podršku za energetiku, koja je ponuđena zemljama zapadnog Balkana, i Srbija će moći da koristi taj paket pomoći. Sada postoji mogućnost za Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana da kupuju energiju zajedno sa EU - rekla je Ben David.

Ambasadorka je zaključila da Srbija i Švedska imaju izuzetno dobre odnose na ekonomskom, političkom i na svakom drugom planu.

Što se tiče oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, Ben David kaže da je Švedska velika podrška tim reformama, i ističe da je trenutno najveći problem zagađenje vazduha, ali da se intenzivno radi na inicijativi za rešenje tog problema.

- Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radimo na jednoj inicijativi koja će dovesti do smanjenja industrijskih isparenja, a radimo i na preradi otpadnih voda i na recikliranju. Zajedno sa EU pokrenuli smo pilot projekat u 17 opština u Srbiji, i tu uvodimo recikliranje kako bi ono bilo lako za građane. Važno je da koristimo stručno znanje naučnih radnika, civilnog sektora i važno je učešće građana - rekla je Ben David.

Ona je navela da će cilj Švedske biti i da se više radi na ekologiji u Evropi.

- Radićemo na tome da se realizuje zelena tranzicija, kako bismo imali ekološke inovacije i Evropu bez fosilnih goriva. Trudićemo se da EU bude još konkurentnija na stvaranju novih radnih mesta, a jedan od prioriteta je i čuvanje osnovnih vrednosti EU - zaključila je Ben David.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (35)

IZVIĐAČKA ČETA ISPUNILA SVOJE ZADATKE: Sjajn prikaz Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)